Българинът е значително по-недоволен от средния европеец от икономическото положение в страната и от собственото си финансово състояние. Това показва последното проучване на общественото мнение в ЕС, т.нар. Евробарометър, което беше публикувано днес.

Осемдесет и осем процента от българите смятат, че състоянието на националната им икономика е "изцяло лошо", сравнено със средно 59 на сто от европейците споделящи същото мнение. Докато 38 на сто от гражданите на ЕС намират положението на икономиките ми за "изцяло добро", у нас така мислят едва 9 на сто.

 Почти същото разминаване има в оценките за финансовото състояние на собственото домакинство. Докато за 68 на сто от европейците то е добро, а за 30 на сто - лошо,  за 38 процента от българите то е добро, а за 60 процента е лошо. И в двата случая 2 на сто от анкетираните са отговорили с "не знам".

Подобно е положението с мненията за собствената трудова заетост. За 58 на сто от европейците тя е "изцяло добра", а за 26 на сто е "изцяло лоша", при българите отговорите са 42 процента - "изцяло добра" и 49 на сто - "изцяло лоша". С "не знам" са отговорили съответно 16 на сто и 9 на сто.

Докато мнозинството от европейците класират като двата най-важни проблема на тяхната страна безработицата и имиграцията, за българите те са безработицата и икономическата ситуация, следвани от здравеопазването и социалното осигуряване, нарастващата издръжка на живота, пенсиите, публичния дълг. Имиграцията идва след тях.

В личен план българинът, както и средният европеец, класират като свой проблем №1 нарастващите разходи за всекидневното съществуване. Оттук нататък обаче оценките са разделят. За нашенеца тревогите за финансовото състояние на домакинството идват на второ място с 26 на сто, докато едва 15 на сто от средните европейци споделят същия проблем. Икономическото положение пречи в личена план на два пъти повече българи (20 на сто) отколкото на граждани на ЕС (10 на сто). 

В общоевропейски план имиграцията с 38 на сто (+14 процентни пункта)  изпреварва безработицата с 24 на сто (-5 процентни пункта) като основно предизвикателство. Безпокойството от тероризма е нараснало с 6 процентни пункта спрямо миналата година и сега е главен проблем за 17 на сто от европейците.

В рамките на целия съюз имиджът на ЕС отбелязва леко подобрение 41 на сто от гражданите му имат положително мнение за него в сравнение с 39 на сто миналата година. Тридесет и осем процента са с неутрално мнение и едва 19 на сто изразяват отрицателно мнение (спад в сравнение с нивото от 22 на сто през ноември и 25 на сто през юни 2014 г.).

Броят на европейците, които заявяват, че имат доверие в ЕС, също е нараснал до 40 на сто (+ 3 процентни пункта спрямо ноември 2014 г. и +9 процентни пункта в сравнение с периода около изборите за Европейски парламент). Средното ниво на доверие в националните правителства също леко се е повишило, достигайки 31 на сто (+2 процентни пункта)

Въпреки недоволството от живота в собствената си страна българинът остава сред еврооптимистите. Образът на ЕС е изцяло положителен за 55 на сто от сънародниците ни (с 14 процентни пункта над средното за ЕС) като в сравнение с миналата година този дял се е увеличил с 4 процентни пункта.

В групата на най-еврофилските страни компания ни правят Румъния (62 на сто), Ирландия (57 на сто), Литва (55 на сто), Полша (53 на сто), Люксембург (52 на сто). С най-отрицателно мнение за ЕС са австрийците, кипърците и гърците, като при последните той е запазил положителния си образ само за 25 на сто от населението, 37 на сто не го одобряват, а 38 процента имат неутрална позиция.

Подробности от изследването вижте тук и тук.