Норвежки учени са успели да създадат първата стопроцентово ефикасна ваксина срещу вируса ебола, предаде АФП. Това е станало ясно при провеждащите се под тяхно ръководство в Гвинея международни изследвания.

"Ние постигнахме това за рекордно кратки срокове, без дори да предполагаме, че ще получим резултатите така бързо, заяви пред журналисти Йон-Арне Рьотинген, директор на департамента за инфекциозни заболявания към Норвежкия институт за обществено здравеопазване. - Първите резултати показват стопроцентовата ефикасност на ваксината. Засега тези данни не са получили официално потвърждение, но всичко говори за изключително високата й ефикасност".

Според Маргарет Чан - генерален секретар на Световната здравна организация (СЗО) ваксината ще бъде още един важен инструмент както в условията на сегашната, така и на бъдещите епидемии от ебола.

По данни на СЗО по време на изпитанията ваксината е показала стороцентова ефикасност при хора. Необходимо е обаче заключително свидетелство за способността й да защитава човешки същества. За тази цел властите в Гвинея са одобрили продължаването на изпитанията.

Изследванията се извършват в западноафриканската страна от 23 март. Досега в експеримента на доброволни начала са участвали над 4000 души. Всички те са имали близки контакти с около 100 пациенти, заразени с ебола.

От началото на епидемията, предизвикана от вируса през 2014 г., в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея са починали 11 279 души„ Заразените в тези страни са 27 748.