Малцина по света знаят, че космическата агенция на САЩ разполага с флотилия от гигантски товарни самолети, предназначени за пренасяне на ракети и други товари за Космаса.

Размерите им са внушителни, а заради приликата с морските бозайници са ги кръстили "суперрибки". Те могат да поглъщат цели други самолети в себе си и да превозват товар до 25 000 тона в небето, пише в. "Дейли мейл".

В момента НАСА има пет такива машини. Дори натоварени до дупка, те могат да летят със скорост 465 километра в час.

Първата такава машина била построена през далечната 1962 г. от компанията "Аеро спейслайнс". Наричали я "Бременната рибка". Тя пренесла много степени за ракетата "Аполо" от Калифорния до Флорида. Самолетът бил толкова успешен, че "Аеро спейслайнс" направила втора, по-голяма машина. Така "Суперрибка" изиграла ключова роля при осъществяването на американските космически мисии"Джемини" и "Скайлаб". По-късно с тези "летящи крепости" са пренасяни и совалките.

Най-модерен е петият самолет, произведен само преди няколко години. Той е с размерите на огромен блок от софийския квартал "Младост", само че с перки.

"СУПЕРРИБКА"

Екипаж - 4-ма души

Дължина - 43,84 м

Размах на крилете - 47,63 м

Височина - 14,78 м

Площ на крилете - 182,51 кв. м

Тегло без товар - 46 039 кг

Полезен товар - 24 720 кг

Максимална скорост 463 км в час

Дължина на полета - 3219 км

 

За сравнение най-големият руски самолет АН-124 "Руслан" е дълъг 59 метра, може да носи без специално разрешение до 50 т. или 800 бойци на борда, вдига до 855 км в час и прелита до 11 000 км.

Европейската компания "Еърбъс" вече е започнала строежа на тежкотоварен авион, за който се смята, че ще отнеме първото място по големина на "Руслан".