Даже и в България се случват чудеса, ето на, председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов удържа на думата си и увеличи цената на електроенергията за бизнеса така, както ръководената от него комисия предлагаше.

При това, със сигурност не му е било лесно да го стори.

През последните месеци заради това повишение, което е свързано с изравняване на добавката "задължения към обществото" за бита и бизнеса, в държавата се проведе безпрецедентна акция. Премиерът Борисов  неколкократно призовава комисията да разгледа своите разчети, разбирай, да отложи поскъпването на тока за бизнеса. В парламента закипя законотворческа дейност и беше изфарбикуван цял нов вид данък за енергийните фирми, само и само да не пострада бизнесът. Безпрецедентно беше отложен и с месец регулаторния период за новите цени.

Влиятелни бизнес организации правиха протести, писаха декларации, плашиха със стачки Иванов. Срещу шефа на КЕВР се разви и нелицеприятна медийна атака, която върна спомените за т.нар. медии-бухалки от зенита на Корпоративна търговска банка.

Но всичко това явно не трогна шефа на енергийния регулатор, който показа, че взема съвсем на сериозно независимостта на ръководената от него институция. Честно, не си спомням чиновник, макар и със законово регламентиран мандат, да е правил подобно нещо през последните години, а и когато и да е.

Ако още съществуваше сп. "Клуб М", трябваше да му връчи награда "Мъж на годината". Но по-вероятно Иванов ще бъде обсипан с медийна кал. Затова да внимава къде ходи, как си изхвърля боклука дори, и в никакъв случай да не заспива в заведения.