Очаквано парламентът прие днес внесената от ГЕРБ поправка в Изборния кодекс (ИК), с която се изменя броят на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Също толкова очаквано Коалиция за България гласува "против". Левицата подкрепиха и трима депутати от "Атака". Така поправката мина с гласовете на ГЕРБ (73) и ДПС (31) и на петима въздържали се националисти.

Новите текстове предвиждат сегашният 19-членен състав да стане 20-членен. 18 души от него да се предлагат от парламентарните партии, а останалите двама - от формациите, които нямат депутати в Народното събрание (НС), но са успели да вкарат такива в Европейския парламент (ЕП). Предлага се и членовете на комисията да могат да се сменят след всеки вид избор, в зависимост от състава на НС и ЕП. От ГЕРБ настояват и броят на заместник-председателите да не бъде фиксиран, както е сега. 

До поправката се стигна, след като с указа си за назначаване на 15 души от състава на новата ЦИК президентът Росен Плевнелиев даде на ГЕРБ шестима членове, а на ДПС само един. Формациите в НС се скараха, а левицата и движението внесоха в сряда и жалба до Конституционния съд срещу държавния глава. Въпреки това ДПС и ГЕРБ взаимно си правеха реверанси, резултат от които е внесеното от опозицията изменение в кодекса, подкрепено днес от ДПС.

Въпреки че беше ясно, че поправката ще мине, авторът на кодекса - зам.-председателят на парламента Мая Манолова, не се сдържа и отново коментира. Тя повтори тезата си, че текстовете на ГЕРБ са неграмотно написани и ще доведат до "правни дупки". Тя даде за пример друг текст от ИК, в който е уреден 5-годишен мандат за членовете на ЦИК. Така, ако се спази принципът за ротация, който искат от ГЕРБ, ще се наруши мандатността.

Депутатката от БСП попита и какво означава формулировката парламентарно "представени партии". По думите й лидерът на "България без цензура" Николай Бареков "няма достатъчно депутати, за да бъде включен като парламентарна партия, но на практика е представен". Така Манолова обрисува факта, че Бареков вкарва законопроекти, въпреки че формацията му не е в НС и прави това чрез двамата независими депутати, които му се врекоха във вярност - Светлин Танчев и Румен Йончев.

Предложението на ГЕРБ тръгна да громи и друга соцдепутатка - Екатерина Заякова. Тя сравни поправката с тоалетната хартия Milde, която се рекламирала като "четирипластова, лека и мека". 

Павел Шопов от "Атака" пък посочи, че кодексът е "толкова лош, че създаде тези проблеми". И определи ситуацията като "боза". Шопов акцентира върху извънпарламентарните парии които имат право на по един член в ЦИК, като Синята коалиция например, която дефакто вече не същестува. 

"Вашият текст на ГЕРБ няма нищо друго за цел освен да поправи тази бройка между вас и на ДПС. След изборите ще има нови субекти със своите претенции и то не без основание", кобърна се към опозицията атакистът.

На всички обвинения пък зам.-шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева отвърна, че партията й не е имала претенциите, че в последния момент може да вкара съвършен текст.

Председателят на правната комисия в НС Четин Казак от ДПС даде заявка, че ще има промени между първо и второ четене.

Поради спешността на ситуацията народните избраници решиха, че промените трябва да бъдат изгласувани и в зала до понеделник 18 ч.

Междувременно КС обяви, че дава ход на дело по жалбата на ДПС и БСП.