Служителите, работили по случаите със запалените автомобили на журналиста Генка Шекерова и взривения автомобил на журналиста Сашо Диков дават обяснения за работата си по трите случая пред заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и градския прокурор Христо Димов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Ще бъде направена преценка адекватно ли са действали, направилили са всичко възможно, имало ли е предпоставки за спирането на разследването за първия палеж на колата Генка Шикерова и взрива на колата на Сашо Диков.

Неприятното в случая, е че МВР и прокуратурата се явяват като регистратори, призна главният прокурор. Само регистрираме случая. Ако ще продължаваме така, тази страна си има Национален статистически институт, каза още той.

Ако МВР и СДВР не се активизират по случаите, главният прокурор не изключи възможността работата по тях те да бъде иззета от МВР и дадена на следователи. Това обаче предстои и ще бъде направено въз основа на преценката, която ще стане ясна след срещите със МВР служителите.

Обвинител номер едно и по друг повод използва думата, че МВР и прокуратурата се държат като регистратори. Става дума за скандално известният кмет на Галиче Ценко Чоков, който е поел в ръцете си правосъдието в своето населено място.

По тази причина след половин час при Сотир Цацаров ще бъде окръжния прокурор на Враца Светослав Лазаров, за да каже какво правят МВР и прокуратурата по случая с дребната престъпност там.

Спящи окръжни прокурори, спящи директори на МВР няма да има. Крайно време е на това да бъде сложена точка. Ние няма да бъдем регистратори, заяви Цацаров.