Първият двубой между отборите, отстранили "Лудогорец" този сезон в Шампионската лига и Лига Европа, завърши с категоричен успех на "Базел" - 3:0 над "Валенсия" на празния заради наказание "Санкт Якоб Парк". Швейцарците биха разградчани с общ резултат 6:2 в плейофа за влизане в ШЛ, докато "прилепите" отстраниха българите на осминафиналите в ЛЕ - 4:0 общо в двата мача.

Миналия сезон "Базел" игра полуфинал в турнира (загуби с 1:2, 1:3 от бъдещия носител на отличието "Челси"), а и през този, освен ако не се случи чудо, ще влезе в Топ 4. Изненадващо или не, швейцарците разгромиха един от фаворитите за трофея "Валенсия". Делгадо вкара два гола в рамките на четири мин (34, 38) през първата част, а в заключителните секунди на двубоя Щокер направи резултата класически. "Валенсия" бе отличен гост до момента в Лига Европа с пет победи от пет мача, но си намери майстора в Базел.

Миналогодишният финалист - "Бенфика", също е на крачка от Топ 4 в ЛЕ. "Орлите" взеха много ценна победа с 1:0 като гост на АЗ Алкмаар. Единствения гол в срещата отбеляза Едуардо Силва в началото на втората част.

Големият фаворит "Ювентус" спечели гостуването си на "Лион" с гол в 85-ата мин на Бонучи и ще има относително лек реванш след седмица на "Ювентус Арена", където ще се играе и финалът в турнира през май.

В последния четвъртфинал - между иберийските съперници "Порто" и "Севиля" - португалците взеха минимален аванс от 1:0 - гол на Мангала в 31 мин.

Реваншите в Лига Европа са следващия четвъртък.