Часовникът цъка - остават по-малко от 4 дни до фаталната дата за Windows XP 8 април. Тогава Microsoft спира поддръжката на Windows XP по цял свят. Прекратява се публикуването на ъпдейти за софтуера, които повишават сигурността му. Край на всякаква официална поддръжка, дори и платена. Партньорите на Microsoft спират да разработват драйвери за Win XP.

Апропо, от тази дата спира и поддръжката за Office 2003.

Какво означава това за редовия потребител?

Светът не свършва. Повечето от битовите потребители, които в по-голямата си част използват пиратски версии на операционната система, отдавна са отрязани от ъпдейтите по сигурността или просто са ги спрели, защото не искат компютъра им да се забавя от тях. А голяма част от тях дори и не знаят, че има такова животно.

Рискът е в един момент да пострадат от най-старовремски вируси и да загубят информацията от своя компютър или с личните им данни да бъде злоупотребено. Не че той и досега не е съществувал. Най-добрият съвет в този случай е редовно да обновяват антивирусната си програма и да се молят нейният производител да не спре поддръжката й за XP. И да внимават с порно сайтовете, защото оттам влизат всякакви зарази.

Какво да сторите, ако искате да сложите край на XP? Най-близо до ума е да потърсите в торент сайтовете по-нова пиратска версия на Windows и да я инсталирате на компютъра. В случая говорим за Windows 7. Дори не си помисляйте за Windows 8 - хардуерните изисквания са високи, а ако от XP скочите направо на "осмицата" ще се почувствате все едно някой ви е хвърлил в открития космос без скафандър, чисто гол.

И все пак трябва да сте с ясното съзнание, че пиратският софтуер е котка в чувал - не се знае какво може да изскочи. Не само вирус, но и чичко полицай. Използването на пиратски софтуер е престъпление.

Имайте предвид, че при всички случаи ако досега сте били на XP, минаването на по-висока версия ще забави компютъра заради по-високите хардуерни изисквания. Може да се наложи да сложите допълнително RAM памет, за да не заспи машината ви. А за това ще трябва да платите поне 40-50 лв., хардуерът няма как да се пиратства.

И все пак ако все още сте на XP, вероятно компютърът ви е доста стар, все пак операционната система е на повече от 12 години. Помислете: Не е ли време да купите нов? През последните години цената падна сериозно. Един базов настолен компютър струва 300-400, до 600 лева. От 500-600 лв. тръгват лаптопите с 14 или 15-инчов дисплей.

Но обърнете внимание, в тези цени не е включен Windows-ът.

Въпросът е колко струва софтуерът с платени авторски права, от магазина? Най-евтино излиза да си го купите и изтеглите от сайта на Microsoft - актуалната версия Windows 8.1 струва 170 лева. Там не се продава по-старият Windows 7, но може да го купите от други магазини за 249 лева.

Възможно е да купите и компютър с предварително инсталиран Windows на него. Този вариант е препоръчителен за хората, които не разбират много-много от техника. При това, цената е по-изгодна, отколкто ако купите компютър и софтуер отделно.

Най-евтиният 15-инчов лаптоп с преинсталиран Windows струва около 630 лв., показва справка в сайтовете на големите вериги за електроника.