Правозащитничката и съпруга на холивудската звезда Джордж Клуни - Амал Клуни и нейни колеги поеха защитата на сина на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал-Ислам, който беше осъди на смърт, съобщава в. "Дейли мейл". В последния момент те се борят да отменят изпълнението на смъртната присъда на Ислам и бившия шеф на разузнаването на Либия Абдула ал Сенуси. Амал Клуни настоява за процес срещу Кадафи-младши и Сенуси в Международния съд в Хага, като целта ѝ е делото на Сенуси да се гледа в Международния наказателен съд, където няма смъртно наказание.

Сейф ал-Ислам беше осъден на смърт на 28 юли за военни престъпления по време на бунтовете през 2011 г., довели до свалянето и убийството на Кадафи-баща. Сейф ал-Ислам, чието име на арабски език означава "Меч на исляма", бе обвиняем заедно с десетки други близки сътрудници на отстранения диктатор Кадафи. Те отговарят за насилственото потушаване на протестите по време на въстанието преди четири години. 

От адвокатската кантора на Амал Клуни в Лондон заявиха, че делото в Либия е било пародия на правосъдие и призоваха ООН да отмени изпълнението на присъдите. Кадафи и Сенуси бяха осъдени на смърт чрез разстрел заради престъпления, извършени по време на размириците през 2011 година, когато полк. Кадафи беше свален от власт и убит.