Готови ли сте за приготвено в лаборатория месо, пълни с бубулечки протеинови барчета и 3D-отпечатени ястия? Населението на земята наближава 8 млрд. души и необходимостта от храна се увеличава. В същото време от това страда и природата заради изсичане на гори, използване на химикали и торове, за да се осигурят достатъчно суровини. Но благодарение на някои нови технологии на масата ще може да се слагат здравословни храни, без те да оставят екологичен отпечатък. Ето и най-интересните от тях, подбрани от Engadget.

Сладко 3D

3D Systems, един от лидерите в триизмерния печат, от 2014 г. разработва системи за отпечатване на храна. Моделите ChefJet и ChefJet Pro, които скоро ще излязат на пазара, дават възможност за изключително сложен сладкарски дизайн. Как това помага за осигуряването на храна? Много просто, изяждането на подобни деликатни чудеса ще ви засити и с по-малко количество, отколкото една обикновена торта.

Храна по собствен вид

Ако искате футуристична елегантност, за да заситите треската си за сладко, принтерът Foodini на Natural Machines е за вас. Само сложете необходимите съставки и може да си отпечатите всякакви форми, които след това да печете или да ядете сурови. Работи и с останали от вчера ястия. Защо не направите блокче от кюфте, боровинки, сирене и ягодово сладко?

Отгледай си залъка

Дизайнерът и шеф Клои Ръцърфелд има нов подход към 3D-отпечатаната храна със своя проект Edible Growth. Идеята е да се отпечатват пластове от семена, спори и мая в продукт, който расте, докато достигне подходящ за хапване размер. Това намалява отпадъците от храна и транспортните разходи.

Суха храна

Индустриални техники като обработване под високо налягане избягват използването на топлина и химически консерванти и запазват витамините, като в същото време удължават живота на храната. На пазара вече се предлагат и дехидратори за потребители, с които да удължавате значително живота на храна като плодове, месо и зеленчуци.

Градина на покрива

В Ню Йорк компании като e Brooklyn Grange и Gotham Greens превърнаха десетки покриви на сгради в оазиси от зеленчуци и плодове. Те не само дават заетост и осигуряват свежа храна, но и намаляват енергийните разходи на бизнеса, който е под тях.

Растения в мъглата

Бруклинската компания GrowCubes работи в областта на аеропониката. Нейните устройства отглеждат растенията в среда от влажна хранителна мъгла, като намаляват значително използването на вода, както при хидропониката. Моделите са компактни и от компанията казват, че можете и вкъщи да монтирате подобна клетка, от която за 6 месеца да берете ягоди.

Подводен бекон

Водораслите отдавна се използват в някои кухни, но отскоро те имат нов коз за хората, които обичат здравословни и вегетариански храни. Учени от Центъра за хранителни иновации към Университета на Орегон създадоха сорт, наречен dulse, който има вкус на бекон, след като се изпържи.

Бръмбар във всяка хапка

Насекомите са полезни за здравето. Щурците са пълни с протеин и желязо и имат много по-малък вреден ефект за околната среда, отколкто кравите и пилетата.

Компании като канадската Next Millenium Farms продават скачащите твари като протеиново брашно, живи за храна на домашни любимци, но освен това ги предлагат замразени и изсушени. А фирми като Exo слага брашното в своите протеинови блокчета.

Изкуствено месо

Насекомите не са за всеки, но всеки има право на вкусен сандвич. Професор Марк Фрост от Технологичния институт в Айндховен от 2008 г. разработва "ин витро" месо. Проектът е свързан с "отглеждане" на говежди протеин в лабораторна среда, който нараства с течение на времето. По този начин се елиминират проблеми, свързани с традиционните ферми като замърсяване на околната среда и убийството на животни.
Засега подобен сандвич излиза скъпо - първото "кюфте", което е произведено през 2013 г., е струвало $325 000. Но с течение на времето разходите ще намаляват.

Готови за пиене храни

Ако не искате да дъвчете, продукти като Soylent и Ambronite са точно за вас. В Soylent няма животински протеини и мазнини, а Ambronite e направен само от продукти с органичен произход.

Орбитално хранене

Ако някога започнем да пътешестваме в космоса, отглеждането на растения в безтегловност ще е много важно. NASA вече започна проекта си Veggie, чиято цел е създаването на подходящи условия и подбиране на точните сортове, които и при нула гравитация да дават хранителни вещества и свежест.