Басейнът в Свиленград е забранен за сирийци и цигани. Забраната била валидна само за бежанците, които нямали право да се къпят наравно с другите във водата, а сред потърпевшите бил братът на известния режисьор Нидал Алгафари - Басел. Това заяви самият пиар и идеолог на "Ку-ку" пред БТВ тази сутрин.

Басел Алгафари е сириец и е у нас от две години. Има малък ресторант и припечелва добре,  дотолкова, че да отвори втори. Обича родината си, но и тук му харесва. Когато отива на басейн в Свиленград, разбира, че националността му е проблем. Поне според персонола на басейна.

„Аз му казах, че съм от Сирия, той ми каза – съжалявам, забранено е да влизате в басейна”, разказва Басел.

Скандалното посрещане става пред очите на негова приятелка, която се оказва единствена от компанията, която получава правото да плува в басейна, защото е българка.

Работникът, отказал достъп на хората до водата, отказва да коментира пред телевизията. Оказва се, че това не е първият случай, в които гонят сирийци от този басейн. Претекстът е, че "хората се притесняват".

„Идват от места, откъдето не се знае с какви, как са допуснати до тука и така нататък”, казва Марио Петров, посетител на басейна.  В разговор по телефона собственикът на басейна отрече сирийските граждани да са забранени гости. Той поясни, че единственото правило за посетителите е да са прилично облечени

Нидал Алгафари, брат на потърпевшия, твърди че собственикът на басейна му е казал, че е забранено за цигани и сирийци. Той е аргументирал забраната с това, че „имат заболявания по краката и това дразнело българите в басейна”.

„Престъпленията, които се извършват в България, не са от сирийци и цигани, това е дискриминация, която е отвратителна", каза Алгафари в студиото на „Тази сутрин”.

Нидал Алгафари
Според него за подобно поведение навсякъде по света собственикът ще затвори басейна.

„Ние ще направим всичко възможно да пуснем жалба”, каза още Алгафари. Той призова главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира по случая.

Пред БТВ Алгафари потвърди още, че напуска политиката, след като премина през АБВ и БСП. Той отказа да обяви дали ще се включи в друга формация, но каза, че в момента се сформират нови коалиции.

Сега е време да се извиня на всички, които по един или друг начин съм обидил с действията си или с думи! Извинявам се и искам прошка! От тук насетне ще опитам с всичко на което съм способен да творя, работя и да се боря за общочовешки над партийни ценности, написа режисьорът вчера във фейсбук.