Заместник-председателката на Европейската комисията Кристалина Георгиева напомни днес,че щетите от природните бедствия у нас се дължат в значителна степен в слабата подготвеност на властите и населението за посрещането им.

"С промяната в климата е ясно, че бедствията ще се случват по-често и едва ли ще можем да ги предотвратим", каза Георгиева в съобщение по повод навършилата се вчера една година от наводнението в Мизия. "И за това трябва да ги предвидим и да инвестираме в подготовка за посрещането им - и в развитие на възможности за спасяване и възстановяване; и в превантивни мерки при изграждането на обекти и инфраструктура; и в личен план, чрез застраховки на личното имущество в рисковите райони".

Георгиева, която в предишния си мандат отговаряше за отговора на кризи и хуманитарната помощ, припомни статистиката, че всяко евро вложено в превантивни дейност спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие. Тя отбеляза и че работата по възстановяването на Мизия още не е приключила. За да я подпомогне, Европейскията бюджет отпусна 4 милиона лева от фонда си за солидарност.