Европейската комисия днес отрече, че е открила процедура срещу България заради разпоредба в Гражданско-процесуалния кодекс, засягаща правата на длъжниците.

"Няма такава процедура", съобщи говорителката на Комисията Мина Андреева. 

Тя поясни, че службите на Комисията са отговорили на жалба на граждани по въпроса, но не са обявявали начало на правни действия спрямо българската държава. 

Български медии цитираха като автор на жалбата адвокат Десислава Филипова, председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Според съобщенията тя е писала до Комисията, че член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс позволява длъжници да бъдат осъдени по бърза процедура, без да могат да се защитят в съда.

"Сега от ЕК ми изпратиха писмо, че пристъпват към същински действия срещу България, което означава, че при извършената проверка са констатирани нарушения, и откриват процедура за извършено нарушение във фазата "официални контакти между Комисията и България", беше цитирана да казва Филева.

"Никаква процедура за нарушение, нито пилотна процедура, което терминът за процедурата подготвяща процедурата за нарушение, не са били откривани що се отнася до член 417 от българския Гражданско-процесуален кодекс", каза Андреева.

"Предполагам, че някой гражданин се е оплакал, на което ние като стандартна практика отговаряме", добави тя. "Има оплакване, но няма процедура по въпроса".