Останки от двореца на император Константин или Сердикийските терми (бани) по всяка вероятност лежат под площад "Св. Неделя" в София. Това са двете предположения на археолозите, които от две седмици работят в северната част на площада в столицата, съобщи БГНЕС.

Резултатите от разкопките под площад "Св. Неделя" идват изненадващо бързо, казва д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт към БАН. В София традиционно културните пластове са със значителна дълбочина от около пет метра, но поради множеството реконструкции на площада една голяма част от пластовете от късните периоди са премахнати и зидове от античната епоха се оказват почти под нивото на площада в северната му част.

"В този участък излизат едни изключително монументални и мащабни зидове от сграда с големи размери", коментира тя. Археолозите предполагат, че тези останки са част от сграда с подобни характеристики, за която има вече известни данни, но тя се намира в югоизточната част на площада. "За момента знаем, че тази сграда е антична и е преживяла различни периоди на преустройство, което личи по зидовете и ремонтите по нея", добави д-р Кацарова.

За последното в античността сградата е била напусната окончателно в края на VI век, а кога е била построена в този участък предстои да се разбере. Засега разкопките в този участък се планира да продължат поне още два месеца. Възможните интерпретации за това каква сграда е открита под площада са две, обясни археологът.

"Първият е общоприетото Преториум или Константиновия дворец. Ако се окаже, че сградата е била изградена в периода от началото до края на II век, тогава е възможно това да са Сердикийските терми - това е най-голямата обществена сграда във всеки един град от римската епоха, обществените бани", подчерта тя. Засега при разкопките основно излизат монети, прозоречно стъкло и отделни парчета от мраморни облицовки.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира обекта заедно със своя заместник Тодор Чобанов. Фандъкова обяви, че се надява благодарение на този и други археологически проекти София да се включи в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО в раздел "Културен пейзаж". Тя съобщи, че за първото полугодие в София има ръст на туристите с 6% спрямо миналата година, което било много добре на фона на тежката ситуация като цяло за страната.