Горе-долу преди година Intel се похвали, че в сътрудничество с фирмата SMS Audio на рапъра-бизнесмен Фифти Сент, са направили биометричните фитнес слушалки SMS Audio BioSport. В случая "биометрични" означава, че докато ви стоят в ушите по време на спорт или почивка, могат да ви измерват пулса. По този начин те са потенциален помощник на спортните приложения за смартфон, като така отпада нуждата да носите отделен сензор за пулс, закрепен към гърдите, или смарт часовник. Плюс -  тези слушалки нямат нужда от батерия - "дърпат" необходимата енергия от аудио порта на смартфона.

Въпреки, че тръгна с фанфари, категорията на този тип устройства не е пренаселена - заедно с "интелските", наличните на пазара модели могат да се преброят на пръстите на една ръка.

Но да не се отклоняваме от темата, ето за какво става въпрос.

В кутията

Слушалките се продават в доста масивна картонена кутия, капакът на която се захваща с магнитчета отстрани. Може да я използвате и за съхранение на други вещи, има достатъчно място. При отваряне виждате самите слушалки, захванати толкова здраво в пластмасовата им опаковка, че се страхувате да не изтръгнете кабелите им, докато ги вадите.

В комплекта са включени три чифта накрайници за уши с различен размер, щипка за захващане на кабела към дрехите, неопренова чантичка за съхранение, книжка с упътване, ваучер за 1-месечна ползване на платената версия на фитнес приложението RunKeeper, както и рекламен стикер. 

Слушалките са доста масивни и се предлагат в три цветови комбинации - черно и сиво, черно и синьо и показаните тук черно и жълто. Цветовият десен продължава и при кабелите им, които са плоски и доста трудни за оплитане. На кабела за дясната слушалка е разположен и контролен механизъм, за него - после.

Масивният вид първоначално ви кара да си мислите, че носенето им ще е някакъв вид мъчение.

Оказва се, че не е така. След като подберете най-подходящият размер за вашите уши, слушалките лягат доста плътно, но без да оказват притеснителен натиск, а гумичките с форма на полумесец им дават допълнителна опора. Това е много по-добро решение от пластмасовите "куки" около ушите, които придържат някои фитнес слушалки. Само след минути ще забравите, че ги носите. А дори и при тичане няма да усетите някакво разместване.

Имайте предвид, че дават много добра изолация от страничния шум, което може да е доста опасно, ако тичате в градска среда.

Тези слушалки са водоустойчиви по стандарт IPX4, което означава, че могат да се мокрят, но не стават за плуване (б.р. има и такива).

Каква работа вършат?

За да използвате пулсомера, трябва да си качите приложението RunKeeper, което е една от доста сериозните програми в тази категория и работи с всички софтуерни платформи. Но за съжаление не може да ги използвате с друга програма. За да започнат да отчитат тупканията на сърцето ви, премествате нагоре малкото бутонче, означено със сърчице, на контролния модул. И това е - каквато и активност да изберете, ще можете да следите пулса си успоредно с другите постижения.

Run Keeper е доста функционално приложение - може да изберете най-различни планове за тренировка, като следите развитието си, а освен всичко, то дори може да ви подбере списък от песни, който да отговаря на вашето настроение. С докосване върху дисплея ще бъдете информирани с глас за изминатите разстояние и време, както и за изгорените калории.

Докато слушате музика, може да използвате слушалките и като хендсфри за водене на разговор. Управлението на разговора и музиката - пауза, прескачане на песен, става с плоския бутон със знака SMS. Но имайте предвид, че не може да разговаряте, когато слушалките са включени в режим за следене на пулса. А самото контролно устройство е доста голямо и при движение ви почуква по ребрата, което не е много приятно. По-добре е да го захванете за дрехата си с включената в комплекта щипка.

Какво е качеството на музиката? Прилично, но не особено добро, с изразен басов тътен и като цяло, приглушено звучене, сакаш музиката минава през памучен тампон. Но все пак техният таргет не са аудиоманиаци, а хора с някакъв вид спортни наклонности. А както писахме по-горе, това са едни от малкото слушалки, които могат да мерят пулс.

Колко струват?

Тук идва ред и за цената. На българския пазар не се продават официално, но може да ги купите от международни интернет магазини за около 150 евро.

Плюсове

Измерват пулса без да имат нужда от батерия.

Пасват много удобно на ушите.

Кабелът им не се усуква.

Устойчиви са на намокряне.

Минуси

Контролният модул е доста тежък.

Качеството на звука е "нищо особено".

Скъпи са.

Работят само с RunKeeper.