Четирима се удавиха в района на Варна и Бургас само през изминалия уикенд.

Само в неделя в бурното море на Север загинаха двама мъже, съобщават от Topnovini.bg.

Първият смъртен случай е в курорта "Св. св. Константин и Елена", където морето изхвърля безжизненото тяло на 21-годишен руснак. Зловещата ситуация се разиграва около 17:30 ч на плаж "Сахара". Час по-късно подобна участ сполита 55-годишен италиански турист, който намира смъртта си в бурното море на курорта "Камчия" в акваторията пред комплекс "Рай".

Двама туристи са се удавили и в Слънчев бряг през изминалите почивни дни.

На 08 август около 18.30 ч в РУП - Несебър е получено съобщение, че на плажната ивица в района на централния кей срещу известния бар “Викинг” е извадено тялото на 24-годишния английски турист Итън Маккен, пристигнал в България предния ден. Итън влязъл да се къпе в морето със свой приятел, но бил повлечен от мъртвото вълнение и потънал.

Малко след инцидента ВВС съобщи, че Маккен е бил учител в английския град Нотингам и е дошъл в страната ни на почивка заедно със свой приятел.

В черния уикенд морето взе още една жертва в района срещу хотел “Вианд” отново в Слънчев бряг. Между спасителни постове №13 и №14 е извадено тялото на 45-годишния израелски турист М.С. Туристът е бил повлечен от мъртвото вълнение.

Труповете на двамата мъже са откарани в катедра “Съдебна медицина” към МБАЛ - Бургас за аутопсия.

Черната серия стартира още на 6 август, когато около 19.10 ч. в РУП-Созопол е получено съобщение за удавен мъж в района до къмпинг „Смокиня“, плаж „Веселие“, съобщи бургаската полиция.Установено е, че това е 54-годишният немски турист Ф.Б., пристигнал в България на 05.08.т.г. и отседнал в комплекс в Созопол.

Всичко, което могат да направям правоохранителните органи в случая, е да образуват проверки и досъдебни производства постфактум.

Какво е мъртво вълнение?

Когато морските вълни удрят брега, силата трябва да отиде някъде - и тя тръгва по пътя на най-слабото съпротивление, което е често дълбочина между два пясъчни прага или плитчини. Това образува силното течение, което дърпа всичко навътре към дълбокото.

Тези течения са често срещани на всеки плаж - но стават истински опасни при три случая.

Първият е когато течението е наистина силно - повечето се движат с 20-50 см в секунда, което може да ни завлече към дълбокото, ако не внимаваме, но също така е лесно преодолимо за добър плувец. Понякога обаче скоростта на течението достига до 2.5 м в секунда, скорост, която дори Майкъл Фелпс не може да пребори.

Мъртвите вълнения са обикновено тесни - което означава, че ако не се панирате и не тръгнете срещу него, а търпеливо усетите в коя посока ви дърпа и заплувате перпендикулярно на нея, има сериозен шанс да излезете от течението за няколко размаха на ръцете. Някои обаче достигат стотици метри широчина.

Най-подмолни обаче са мъртвите вълнения, които образуват опасни дънни ями, а понякога голямата сила на водата създава цели дънни корита като на реки. Някои от тези по нашето Черноморие са широки по 10 метра, а скоростта на водата в тях, завихрена от течението и коритото в добавка, е ужасяваща и непреодолима.

Как да се опазим от него?

Първо - информирайте се. Спасителите и БЧК наблюдават плажовете ни редовно и дават сигнали за развиващи се опасни течения, дънни ями и завихряния постоянно. Понякога мъртвото вълнение е видимо дори с просто око - пяната, която се дърпа рязко навътре, различен цвят на водата от по-високо, и други знаци, които по-опитните четат лесно.

Второ - не разчитайте само на това, внимавайте и вие. Независимо дали сте на охраняем или неохраняем плаж (като второто е силно непрепоръчително), независимо, че има зелено знаме, опасните морски течения често са непредвидими. Не помага и фактът, че с изключение на наистина силните, мъртвите вълнения често изглеждат по-спокойни отколкото водата около тях. Не разчитайте на 100% и на спасителите - дори най-добрите признават, че не може да се наблюдава перфектно всичко и по всяко време, а в България имаме и недостиг на такива - добри и спасители въобще. Наблюдавайте водата и следете какво се случва от вас и колко далеч сте от брега през цялото време.

Трето - ако попаднете в течение, не се паникьосвайте. Мъртвото вълнение не дърпа човек надолу, а навътре. Най-страшното се случва не от някаква сила, която те сграбчва от дъното, а от паниката и много енергия, изхабена за да се бориш с течението, което понякога е просто твърде силно. Много по-важно е спокойно и без много движения да установите колко далеч сте от брега и точно накъде ви дърпа водата - както споменахме, вълненията често са тесни и ако не можеш да се пребориш напред, можеш напряко. Сигнализирайте за помощ шумно и гръмко, но не се стягайте твърде много - крампите на краката давят хора и във вода като огледало.