Samsung вгражда защита от кражба в най-новите си смартфони, съобщи АП. Причината за това е предстоящо законодателство в САЩ, което изисква устройствата да могат да бъдат блокирани от разстояние ако някой ги открадне и така да не могат да бъдат използвани. Подобна функция досега предлагаше Apple за iPhone.

Според най-големия производител на смартфони в света собствениците на Galaxy S5, който излиза на пазара на 11 април, ще могат първи безплатно да активират две функции – едната е за проследяване на устройството, а другата – за пълното му блокиране.

В началото тези услуги ще се предлагат само за абонатите на американските телекоми Verizon и U.S. Cellular, но след това ще се разпрострат и в други държави.

През последните месеци главните прокурори на Ню Йорк и Сан Франциско, както и други магистрати, призовават производителите на телефони да вграждат подобни функции в своите апарати.

Кражбите на смартфони в САЩ зачестяват, като в момента всеки трети инцидент е свързан с противозаконно отнемане на апарат. При някои от случаите дори има убити хора. Според анализ на Комисията по телекомуникации и съобщения, откраднатите през 2012 г. телефони и смартфони са стрували на потребителите над $ 30 млрд.

Наскоро в щата Калифорния започна обсъждането на закон, който задължава от началото на следващата година всички производители да вграждат технологии за защита при кражба в своите устройства. Подобно законодателство вече е внесено и в двете камари на Конгреса.

Идеята за подобна защита е свързана и с някои рискове. Например, хакери могат да проникнат в смартфоните и да ги блокират без знанието на техните собственици.