България получава от фонда "Вътрешна сигурност" на ЕС общо 72 759 923 евро до 2020 г., съобщи Европейската комисия.

Това стана, след като националната й програма бе одобрена от ЕК.  40 366 130 евро от тях са защита на границите, а 32 002 293 евро - за подсилване на полицейските сили. Останалите средства са за специфични проекти.

Списъкът с разпределението на финансирането по държави членки е публикуван на сайта на ЕК.

В същото време държавите на т.нар. предна линия по потока на имигрантите - Италия и Гърция, получават съответно по 557 милиона и 474 милиона. Парите са от фондовете "Убежище и имиграция" и "Вътрешна сигурност".

Заедно с българската програма Комисията обяви, че са одобрени и програмите на Кипър, Гърция, Италия, Полша, Словакия, Испания, Австрия, Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Швеция.

Брюксел одобри общо 23 многогодишни национални програми в рамките на фондовете "Убежище, имиграция и интеграция" (AMIF) и "Вътрешна сигурност" (ISF). Общото финансиране за одобрените програми е на стойност 2.4 милиарда евро. за периода 2014-2020 г.

До края на годината ще бъдат одобрени още 13 програми.

"Държавите членки днес се сблъскват с безпрецедентни предизвикателства в сферата на имиграцията и сигурността и затова Европейската комисия взема мерки в духа на солидарността. Чрез двата фонда ЕК направи смели стъпки, за да подобри управлението на имиграцията, да подсили сътрудничеството и да направи Европа по-защитена от организираната престъпност и тероризма. Националните програми, одобрени от ЕК, предоставят значителна финансова подкрепа за държавите членки за справяне с тези предизвикателства", коментира европейският комисар за имиграция Димитрис Аврамопулос.