Всяка година морето изхвърля телата на мъртви делфини, но тази година е по-различна от всички останали досега. По-различна с това, че летовниците се ангажираха и започнаха да разговарят помежду си и да сезират общини и екоинспекции. От постовете в социалните мрежи става ясно, че са били намерени предимно бебета делфини, което доведе до естествения въпрос "Какво ги убива?". A поради липсата на институционален отговор - и до спрягането на различни хипотези - от промишлени замърсявания, през военни учения и проучвания за нефт и газ. Но това, че хората се вълнуват, не означава, че и някой държавен орган го е сторил - резултати от аутопсии, които могат да дадат отговори за причините за смъртта на морските бозайници, до този момент не са обявявани.

Компетентният орган

Преди седмица Министерство на околната среда и водите (МОСВ) излезе със статистика за намерените мъртви делфини от началото на годината. В нея се посочваше, че по Северното Черноморие за първите седем месеца на годината е имало 15 сигнала, 6 от които неоснователни, а по Южното - 17 до края на юли и още 5 за първите няколко дни на август. Или общо 31.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала са защитени видове по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), който забранява тяхното "обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри", припомнят от МОСВ. Което означава също така, че морските бозайници са под опеката на министерството.

При откриване на мъртъв делфин, лицето трябва да подаде сигнал до РИОСВ като екоинспекцията е тази, която трябва да прецени има ли в случая закононарушение или да бъде оставен екземплярът на място. Това е. От РИОСВ подават сигнал по веригата само ако има видими следи от насилие, уведомяват МВР и ветеринарните власти. Заразите или отравянията обаче често не оставят видими следи. В случая, за да могат да бъдат извозени мъртвите делфини, трябва разрешително от МОСВ, което се взима в началото на годината. Според фондация "Зелени Балкани", "всички черноморски общини са информирани за тази нужда и са поканени да си набавят нужното разрешително". Но далеч не всички са го направили. 

Океанолозите ли правят аутопсии

"РИОСВ не са компетентен орган за извършване на аутопсии на мъртви животни. Обърнете се за информация към Института по океанология на БАН и към Института по рибни ресурси във Варна, както и към Ветеринарната инспекция", посочиха от екоминистерството на въпросите ни по какъв ред става извършването на аутопсия на мъртъв делфин, задължително ли се прави таква на всеки открит екземпляр и пр.

"РИОСВ трябва да организира транспортирането до Института по рибни ресурси във Варна за аутопсия, какъв институт по океанология! Писали сме до РИОСВ, че се държат несериозно. Обучавани са как да реагират, но те не сезират", отвърна задочно Аспарух Карастоянов от "Черноморска изследователска програма "Ной", партньор на екоминистерството по проекта по ОПОС за преброяване на китоподобните у нас. 

Консорциумът прави първото преброяване на китоподобните от 1963 г. насам. Клуб Z се свърза с Карастоянов в опит да обясни каква може да е причината за измирането на делфините - висока ли е смъртността през тази година, или просто сега я забелязваме. И от отговорите му стана ясно - без аутопсия поне на 10 от откритите екземпляри, всичко е спекупации.

Точна статистика няма

"Първо, трябва да се има предвид, че нямаме база за сравнение дали тази година делфините у нас са повече или по-малко от преди, защото не са били преброявани от 50 г. Така че, не може да се каже, че има повече делфини, затова и повече трупове", направи уговорка експертът.

По груби и неокончателни данни от преброяването, общият брой и на трите вида делфини у нас е около 30 000 екземпляра. Масово в случаите на измрели делфини става въпрос за муткур (морска свиня)

Карастоянов бе категоричен, че да се установят причините за смъртта на бозайниците, трябва да се направи аутопсия - "да се изследват белите гробове и мозъка, за да стане ясно дали са били отровени, удавени, дали са били болни и пр". За целта обаче хората, които откриват мъртви екземпляри, не трябва да ги местят, камо ли погребват. От "Ной" призоваха всички, които открият мъртъв делфин, да подадат сигнал и до тях, подкрепен със снимка.

Експертът изброи и възможните причини за смъртта на един делфин в Черно море като открои като по-вероятни болестите, липсата на храна, пренесените с корабите микроорганизми и нови видове, вътрешна вражда и като по-малки риболовът, военните учения, сондажите и проучванията за нефт и газ.

Вероятните причини

"В България се лови безобразно риба, въпреки забраните, но измирането на делфини не идва предимно от рибарските мрежи. Това са спекулации", смята Карастоянов.

От "Ной" дори обявили награда на рибар, който хване делфин в мрежата си и им го предаде, за да могат да му закачат проследяващо устройство. Но такъв рибар все още не се бил обозначил.

Според експерта липсата на храна се отразява най-много на младите и неопитни делфини, което би могло да обясни намерените предимно млади екземпляри (ако в действителност статистиката е такава).

"Може и да има болест като ефект от войните. Учени от Израел вече се свързаха с нас. Искат да дойдат и да изследват тела на делфини за наличие на тежки метали", разказа още експертът. 

Но пък бе категоричен, че причина не може да се търси във военните учения в Черноморието ни - първо, защото те се правят наплитко, а морската свиня от бреговете сега е мигрирала на около 100 км навътре в морето и второ, защото ученията са кратки като времетраене. Според Карастоянов не било сериозно да се твърди и че причината може да е замърсяване от хотелите, заради липсата на пречиствателни станции по морето.

"Възможно е обаче опасни микроорганизми или други морски видове да са донесени с корабите, какъвто е случаят с рапаните в момента", каза още Карастоянов и даде пример за наличието на нов опасен екземпляр в Черно море:

"Голям деликатес за делфините е рибата фугу - силно отровна риба, идваща от Японско море. Вече е регистрирана и в Черно море. Изключително опасна е, действа им като наркотик".

Цъфтежът на водораслите и възможността делфините да се заплетат в тях и да се удавят също е сред вероятните убийци на тези бозайници, смята още изследователят. Но както стана ясно, докато отговорните институции не извършат аутопсии и не съобщят резултатите от тях, е въпрос на догадки от какво измират делфините това лято.