В България смарт часовникът на Apple официално ще се продава най-рано през декември тази година, но по-вероятно е лансирането му на пазара да стане едва през 2016 г., съобщиха отлично осведомени източници пред Клуб Z.

Разпространението на часовника в Европа върви доста бавно. Той излезе на пазара на 24 април, като едва от 26 юни е наличен в Швейцария, Италия и Испания. А последната вълна на глобално разпространение на устройството, го докара от 17 юли в Холандия и Швеция.

Въпреки интереса към часовника, българските потребители ще трябва да почакат. Основният проблем е, че през последните месеци Apple забавя производството на часовника си, за да не останат непродадени бройки, което води до негативна информация за компанията и съответно, спад на цените на акциите ѝ.

През юли водещи анализатори започнаха да понижават прогнозите си за продажба на часовника, след като стана ясно, че интересът към него спада. Лошите продажби на часовника допринесоха за поевтиняване на акциите на Apple, които през последния месец са загубили с 9,7%, изтривайки почти $70 млрд. от пазарната капитализация на най-голямата публична компания в света.