Преди ден от партия "Зелените" огласиха страховити данни - столицата, която често е давана за пример за отлично управление, "най-добър град за живеене" и прочие, имала задължения от близо 2 млрд. лв., от които 1,2 млрд. - на общинските фирми и 700 млн. лв. на самата община, а подопечните ѝ дружества се управлявали напълно непрозрачно и никой не знаел колко пари получават техните шефове. Тези дългове са повече от разходите ѝ за последната година, които са близо 1,5 млрд. лв., твърдят "Зелените".

Организацията обърна внимание, че общинската банка се пълни от години предимно с държавни пари, което я поставя в зависимост от политическата конюнктура. И поиска повече прозрачност в публичните финанси чрез редовно огласяване на отчетите на общинските дружества, както и на изпълнението на самия столичен бюджет.

Редно беше общината да даде отговор.

Днес пред Агенция "Фокус" зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев (ГЕРБ) отхвърли твърденията на "Зелените", като посочи, че "Столична община има възможно най-високия кредитен рейтинг, равен на този на държавата" (б.р.,ВВ+), обвинявайки "Зелените", че "в предизборен период и всеки се опитва да привлече внимание в бомбастични изказвания" и посочи, че метката им за задълженията е грешна само с има няма милиард и половина лева".

"Задълженията на общината са значително по-ниски от тавана, определен по закон и това го констатира и Сметната палата", казва Стойнев. Той обръща внимание, че отдавна била въведена практиката общинските дружества да се отчитат на всяко тримесечие.

Като един съвестен гражданин за собствено спокойствие решавам да потърся малко обществено достъпни данни. Започва да ме гложди въпросът дали София може да фалира поради невъзможност да обслужва дълговете си. В края на краищата, това се случи и на щата Калифорния, чиято икономика май е пета по големина в света, и то по времето, когато беше управлявана от "бате Арни".

Но на сайта на Столична община няма бутон "Бюджет", какъвто би трябвало всяка уважаваща себе си институция да поставя на видно място. До данните се стига след система от кликвания по принципа "проба-грешка", по-лесно е да ги намерите през "Гугъл". Счетоводните документи са в любимия за чиновниците сканиран вид, което затруднява търсенето в тях. В крайна сметка става ясно, че към края на 2014 г. прекият дълг на общината е 531 млн. лв., тук "Зелените" малко са добавили от себе си. Но тримесечните отчети на общинските дружества вероятно са за вътрешно ползване, защото тук и "Гугъл" не върши работа.

Но от най-различните писмени документи за изпълнение на приходната и разходната част не може да стане ясно дали общината формира дефицит или излишък и какъв евентуално е неговият размер. Вероятно по някакви нормативни неизисквания тя не е задължена да представя такава информация. Няма и разписана програма за погасяване на дълговете ѝ.

Спокойно, София няма да фалира. В крайна сметка дори и да закъса финансово, държавната хазна може да я спаси, като увеличи субсидията ѝ. Мегадълговете на парното, които не влизат в сметката, в огромната си част са към държавната "Булгаргаз" и могат да бъдат "опростени".

Разбира се, стига кметът и общинският съвет да имат подкрепа от управляващите, или по-скоро, да са от тях.