Да носиш яке от колекцията Sensewear e нещо по-различно от това, с което сте свикнали. То не само ви топли, но може и да ви гушне, благодарение на надуваемата подплата, пише сп. Wired. А шалът от същата линия освен да обвива врата ви, отделя и успокояващ аромат, който ви връща към приятните спомени.

Sensewear e необичайно облекло и няма да го намерите по магазините. Това са прототипи на дрехи, които биха помогнали на хората с разтсройства в сензорната дейност да се почувстват по-добре. Създадената от базираните в Дубай дизайнери Емануела Корти и Иван Парати дрехи спечелиха тазгодишното издание на престижната награда за дизайн на компанията Lexus.

Проблемите със сензорното възприятие са често срещани сред хората с аутизъм. Тяхната централна нервна система не може да приема и да организира правилна реакция на сензорните стимули, като ги прави или прекалено чувствителни към определени дразнения, или съвсем безчувствени към други.

Трудно е да се обясни на хората, които нямат подобен проблем, но си представете гъделичкащо-драскащото усещане от етикета на нова тениска. Увеличете го 10 или 20 пъти и ще получите представа за това как дразни някои хора със сензорни нарушения.

Колекцията Sensewear си представя дрехите като инструменти за справяне с неприятни моменти. И защото дрехите са с модулна конструкция, могат да се използват в различни ситуации. Нещо повече, те дават възможност на хората сами да се справят в трудни ситуации и да не стигат до терапевтите.

Серията е направена от 5 части. Те могат да изглеждат смешни и непрактични, но във всяка от тях има идея за справяне с определен проблем. Якето се надува с ръчна помпа, за да се получи усещането за прегръдка. Масивният гердан може да се стиска, хапе, или върти в ръцете, за да се освободите от стреса. Има два шала - единият е с аромат, докато другият е като еластична змя с много пипала, който ще ви даде усещане за защита и сигурност. Пуловерът с разтягаща се яка-качулка ще ви предпази от силния шум.

SENSEWEAR by Caravan from CLARKE ROMERO on Vimeo.

Тези дрехи не са измислени просто така. Корти и Палати, чието студио Caravan Design е специализирано в меблен и индустриален дизайн, са ги разработили съвместно с Дубайския център по аутизъм, където са им обяснили, че сензорните реакции са различни при отделните пациенти.

 Дизайнерите са научили, че много хора с аутизъм мразят дрехи, които ги стягат около ставите, и те така са създали облекло с перфорации около коленете и лактите, които дават усещане за повече свобода. Сензорно-интегративната терапия е сравнително нова при справянето с аутизма, като при нея могат да се използват подобни дрехи.

Естествено, дрехите от колекцията Sensewear изглеждат странно, но ако влязат в масово производство, идеите им могат да се вградят и в по-стандартен тип облекло, така че да не правят впечатление на другите.