СИМОНА РУСЕВА 

Литовски гранични служители иззеха куриозни руски паспорти, съобщиха от вътрешното министерство във Вилнюс.
При гранична паспортна проверка се оказало, че Москва е издавала руски паспорти на граждани на Крим, когато полуостровът все още е украинска територия. Това е ставало преди скалъпения референдум на 16 март 2014 г. и де факто анексирането на Крим на 18 март същата година.

В конкретния случай става въпрос за двама младежи, родени съответно през 1992 и 1994 г. Те са влезли в Литва на път от руския анклав Калининград за Русия. В задграничините им паспорти като месторождение е било записано Крим, но като съставна част на Руската федерация. Така на единия международен паспорт, който властите във Вилнюс публикуваха със зачернени име и снимка, е посочено, че лицето е от мъжки род от Република Крим/Русия. Личният документ е издаден на 24 декември 2013 г. и валиден до 24 декември 2023 г. Като държава и гражданство са посочени Российская федерация/Russian Federation.

Обаче! По време на датата на издаването на паспорта Крим е съставна част на Украйна. Полуостровът е анексиран от Русия месеци по-късно – през март идната година. Световната общност осъди акта като грубо погазване на международното право. Какво последва, е до болка познато.

Осем месеца по-късно Владимир Путин призна, че далеч преди референдума е имало решение за присъединяването на Крим към Русия. Той обаче категорично отрече Кремъл да е погазвал международното право. Възстановена била една историческа правда – Крим е бил и ще бъде руски.

Да се върнем на задграничните паспорти на двамата младежи.

Литовското Министерство на външните работи излезе с декларация. В нея между другото се посочва: “Тези документи са неопровержимо доказателство за официалната руска позиция по териториалната цялост на Украйна и за престъпната анексия на полуостров Крим.”

От Външно обявиха също, че Вилнюс смята подобни задгранични паспорти като нелегитимни. Никой гражданин с такъв документ няма да може да влиза в Литва. Въпросните паспорти са поредно доказателство за твърдението на Киев, че анексирането на Крим е било подготвяно доста преди скалъпения референдум. 

Според украинските тайни служби войната в източните части на страната също е била готвена и то години преди избухването на конфликта в Донбас. На практика сепаратистите с руска военна помощ държат под свой контрол над 40 000 кв. км украинска територия.