Премиерът Бойко Борисов смята, че бензиностанциите в страната масово мямят гражданите и българската хазна.

"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Проверките ще продължат във всички посоки и навсякъде". С тези думи премиерът Бойко Борисов започна днешното заседание на Министерския съвет.

По време на традиционните протоколни кадри преди началото на заседанието Борисов използва присъствието на медиите, за да коментира ситуацията с проверките по бензиностанциите от миналата седмица.

"През изминалата седмица беше извършена проверка в периода 14 - 17 август, констатирани са доста нарушения по отношение на търговията с горива", каза министърът на финансите Владислав Горанов, на когото Борисов даде думата в началото на заседанието.

Горанов обясни, че знаците от оловните пломби на сондите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който пломбата може да се освободи и сондата може да се освободи без да се наруши целостта на знака.

"Необходимо е значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчаме на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби, по отношение на бензиноколонките на територията на страната. Сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване във физическия обем на горивата и обемът, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП", обясни Горанов.

На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цяла страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин, съобщи още Горанов. Проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги, посочи той и предложи мерките в тази посока да продължат върху всички.

Веднага след Горанов думата взе и Борисов, че вече е договорено с прокуратурата проверките да продължат "във всички посоки и навсякъде".

"Агенцията е при вас – искам доклад от този началник затова ли плащаме, така ли се пломбира? Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големия пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция "Митници", се оказва, че харчим по-малко гориво", заяви Бойко Борисов.

Премиерът посочи още, че кабинетът няма право да им разпорежда, но е помолена Комисията за защита на конкуренцията да даде становище дали има картелно споразумение.

"Не могат да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика", каза Борисов.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ и такъв вече се прави.

"Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. Затова ще си направим и извод как работят", каза Бойко Борисов.

"До петък искам доклад за всяка от тези агенции численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност", настоя още той по отношение на Агенцията по метрология и Българския институт по метрология. "Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид", каза той.

"Разпореждам денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката", посочи Борисов.