Заплашената от фалит Украйна може да прибегне до продажба на ядрените си технологии на Китай, Иран и дори Северна Корея, предаде Нюзру.

Такива опасения се появиха напоследък в Русия. Причина за тях са както надигащите се в Киев гласове за връщане на статута на ядрена държава на Украйна, така и да се търгува с технологиите за производство на най-мощните в света междуконтинентални балистични ракети Р-36М2 "Воевода", известни като "Сатана" по класификацията на НАТО.

В Москва са толкова притеснени, че руското външно министерство излезе със специална декларация по въпроса в понеделник вечер. То припомни на Киев, че е член на Договора за контрол на ракетните технологии и е подписал Хагския кодекс за поведение и в това си качество носи отговорност да не допуска разпространението на балистични ракети.

За възможна продажба на тайните за производството на "Воевода" се заговори първо в украинските и руските медии. Твърди се, че предприятието "Южмаш" от град Днепропетровск води преговори по въпроса с Турция. 

Ракетата "Воевода" и до ден днешен е на въоръжение в руските ракетни войски със стратегическо предназначение.

Веднага след разпадането на СССР започна огромна разпродажба на ракети и радиоактивни материали на черно, припомнят дипломати. Тогава също се говореше, че висши военни получават милиони от корумпирани и диктаторски режими, за да се доберат до ядрените технологии на Съветския съюз.