ПАРИЖ - Новото френско правителство получи вот на доверие от френския парламент, съобщи Le Parisien.
Министър-председателят му Манюел Валс получи подкрепата на депутатите от френския парламент, след като 306 от тях гласуваха „за”, а 239 „против” при необходими 273 гласа „за” за абсолютно мнозинство. 

Няколко часа по-рано Валс произнесе традиционна реч пред парламента, в която очерта основните точки на политическата програма на новото правителство. В нея той обеща да намали данъците за домакинствата от средната класа и хората с по-ниски доходи и да работи за оздравяването на държавните финанси.

Новият министър-председател на Франция на практика лансира идеите на дълбоко непопулярния президент Франсоа Оланд пред собствените му социалистически депутати, отбелязва още информационната агенция. Той отбеляза, че поражението на социалистите на последните избори показва, че във Франция има „твърде много страдание и недостатъчно надежда“, предаде АП.

И социалистите, и консерваторите са подозрителни към икономическия обрат, който би трябвало да настъпи благодарение на предложените мерки на фона на съкращенията на публичните разходи с 50 млрд. евро до 2017 г.