Украйна заплаши днес да разреши със сила в срок от 48 часа кризата в източните градове Луганск, Донецк и Харков, предаде ИГАР-ТАСС.

Това заяви сутринта преди правителственото заседание вътрешният министър Арсен Аваков. Срокът на ултиматума изтича в 9 часа местно и българско време в петък, 11 април.

"Според мен решение на кризата ще бъде намерено до 48 часа. Има два варианта, два полюса - политическо уреждане и силово. Готови сме и на едното, и на другото. Въпросът е само, че според мен всичко трябва да става така, както стана в Харков", каза Аваков. На 8 април в резултат на антитерористичнаоперация на МВР в Харков бе опразнена сградата на областната администрация, превзета от протестиращи. Задържани бяха 70 души.

Аваков допълни, че режимът на акции на МВР в трите източни области не е отменен и всеки момент може да бъдат извършени планираните действия.

В Луганск е влязла колона бронетранспортьори от Днепропетровск, предаде украинската телевизия "1+1". Информацията засега не е потвърдена от други източници. Тя последва първоначално разпространените, но по-късно отречени твърдения, че сепаратистите са освободили сградата на областнатат администрация в Луганск. Заговори се също така, че в града са пристигнали активисти на екстремисткото движение "Десен сектор". С тях бил и лидерът им Дмитрий Ярош. Движението щяло да помага на милицията в операцията срещу окупаторите на обществените сгради.