След краха на т.нар. мегадело „Големия Октопод“ и малкият му събрат продължи логично с фиаско. Софийският градски съд (СГС) днес очаквано разреши на подсъдимите Алексей Петров и Марчело Джотолов да пътуват в чужбина. Първият ще лекува в Австрия хронично заболяване от 15 април до 31 май, а вторият ще замине за Лондон поради служебен ангажимент.

Репортери се пошегуваха, че знаковата фраза на Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР - „Ние ги хващаме, те ги пускат“, по-късно, при неговото правителство и при неговия вътрешен министър Цветан Цветанов, трябваше да бъде променена с „...те се лекуват в чужбина“.

Именно по времето на Цветанов – на 10 февруари 2010 г. с гръм и трясък бяха арестувани Алексей Петров, дясната му ръка Антон Петров-Хамстера, двамата братя Дамбовци – Йордан и Пламен Стоянови, Момчил Кръстев и адвокатът Николай Велков.

Атрактивният арест на Алексей Петров през 2010 г. Още тогава беше любопитно, че той е единственият заподозрян, който посреща посреднощ групата за проникване и задържане облечен и готов. 

Тогавашният министър Цветанов обяви, че бандата, ръководена от Петров, била много опасна и изреди - рекет и принуда, пране на пари, изнудване, заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци и сводничество. След потъването на по-голямото от "членестоногите" дела през март т.г., той се оправда ювелирно, че „делото е било много сложно“... И прехвърли вината на прокуратурата, но това е друга тема...

Навремето мегаоперацията бе разделена на няколко дела, като в „Големия...“ останаха икономическите обвинения, а в „Малкия октопод“ - рекетът и принудата. 

На 25 февруари т.г. окончателно бе погребан „Големия Октопод“, след като защитата се възползва от поправка в НПК - ако прокуратурата не внесе обвинителен акт до 4 години, делото се прекратява. 

Уж по-“елементарното“ производство тръгна в Софийския градски съд през декември 2011 г. Обвинителният акт по него е от 200 страници и беше внесен на 7 ноември 2011 г., след повече от година и половина разследване. На подсъдимата скамейка освен бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, са и Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов. А в съда днес – ако не броим официалните индулгенции за пътуване зад граница, се стигна почти до смехории, като изслушването на свидетеля Емил Йосифов. Той каза, че нищо не помни от старите си показания. Изискаха ги от плевенската прокуратура, прочетоха му ги и той каза, че... нищо не помни.

За да е съвсем весело, сайтът „Правен свят“ съобщи днес, че 11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са изготвили предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов,  известен като „прокурора по „Октопод“. Той обаче ще отговаря не за “геройствата“, свързани с Алексей Петров и сие, а защото се научил как се манипулира компютърната система Law Choice, която уж трябваше да разпределя произволно кой магистрат кое дело да гледа.