Италианската компания "Ени" обяви, че е намерила "супергигантско" находище на природен газ в Средиземно море в близост до бреговете на Египет. Световните медии публикуваха новината с грифове "извънредно" и "мълния", като се уточнява, че става дума за наистина историческо откритие и че новите залежи биха могли да задоволят потреблението на целия Европейски съюз за десетилетия напред.

В съобщението се казва, че никога досега в Средиземно море не е откривано подобно находище. Новината идва само ден след като шефът на Ени Клаудио Дескалци се срещна в Кайро с египетския президент Абдел Фатах ел Сиси.

Италианската енергийна компания обяви, че находището от проекта "Зохр - в дълбоките води на Египет" е с очакван обем от 30 трилиона кубически фута газ (1 куб метър е равен на  35.31466672 куб фута) и че е разположено върху площ от 100 квадратни километра.

"Зохр е най-голямото находище в Египет, Средиземноморието и може да се окаже едно от най-големите в света", обявиха от Ени.

Енергийният гигант вече декларира и готовност да започне добив от египетското находище в кратки срокове. Предполага се, че технологично това ще отнеме няколко месеца, през които ще бъде изградена връзка със съществуващата мрежа от газопроводи на територията на африканската държава.