Едно от най-големите предприятия в бранша "Асарел-медет" ще ивестира повече от 400 млн. лв в три проекта пред 2016 г.. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на компанията и председател на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Лъчезар Цоцорков. Той обяви, че два от проектите ще бъдат реализирани в община Панагюрище. В същото време ще бъдат разкрити и близо 800 нови работни места. 

Хиляди работници, служители и гости уважиха тържеството по случай 50-годишния юбилей на най-голямата медодобивна компания у нас " Асарел -Медет" АД, което бе в събота.

Сред гостите бе министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам. председателят на НС Янаки Стоилов, депутати, зам. министъра на енергетиката Жечо Станков, лидерите на КНСБ - Пламен Димитров и КТ "Подкрепа"- Димитър Манолов, кметове на общини, зам. областния управител на пазарджишка област Гинче Караминова, представители на работодателски организации и бизнеса.

"Можем уверено да кажем, че с уникалните си постижения „Асарел-Медет“ през тези 50 години оставя диря и в историята на европейската и световната минерално-суровинна индустрия – като технологии, инженерно-технически решения, иновации и култура на фирмено управление. Най-важното е, че устойчивото развитие на Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД е българският пример, който показва, че минната индустрия е двигател за благоденствието на регионите”. Това каза в приветствието си проф. Цоцорков. И изтъкна, че предприятието има впечатляващ принос към местната, регионалната и националната икономика. 

За доброто настроение на тържеството се погрижиха дует "Ритон, Тони Димитрова, Теодоси Спасов, Николина Чакардъкова и др. Гвоздеят на програмата бе концертът на Джо Лин Търнър, бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу".