Забраниха политологията в Узбекистан. Тя е обявена за лъженаука, а преподаването й във висшите училища е отменено. Затова съобщава AsiaTerra.

Министърът на висшето и средноспециалното образование на Узбекистан А. Вахабов в заповед от 24 август обявява решението за отмяна на преподаването на политология в университетите на централноазитската страна.

Формалното обяснение е, че темите на изучаваните предмети се дублират с други науки, в политологията няма научна методология, а учебната литература е основана само на западни източници, не включва националното научно наследство и не осветява "узбекския модел" на развитие.

Новостта събужда смесени чувства, коментира интернет медията. "Всички сме наясно, че никаква политология на практика в Узбекистан не е и имало - тя се свежда до кратката формула: "Какво ще наредите?". Така че загубата от известна гледна точка не е чак толкова голяма, допълват оттам.

В AsiaTerra се разказва, че решението не минава без известна съпротива. Политологът Фархад Толипов публикува във фейсбук отворено писмо, в което изрази несъгласие с решението на просветното министерство и обори аргументите му точка по точка. 

"Не сме съгласни с това решение и излизаме в защита на нашата наука. Хиляди млади хора и опитни учени в Узбекистан имат дипломи за политолози, стотици от тях вече имат научни степени като кандидати или доктори на политическите науки. Ако политологията вече не може да бъде самостоятелна наука, то какви сега са тези учени, които държавата е обучила през първите години на независимост и на които е дала дипломи и научни степени?", възмущава се Толипов.