Британският премиер Дейвид Камерън е сноб, консерваторът Уилям Хейг - лукав, а бившият лидер на Либералдемократическата партия Ник Клег - арогантен, но не чак колкото Камерън. Това научаваме от поредната порция имейли на неофициалния съветник на Хилари Клинтъл Сидни Блументал, които бившият държавен секретар на САЩ бе принудена да даде на Държавния департамент след като се разбра, че използва личен имейл сървър за официалната си поща.

Това е един от ключовите скандали, които според анализаторите ще убият шансовете й за президентския вот догодина. И най-страшното не е самото нарушение, а последствията от него - публикуването на имейлите. Въпреки всичко, тя е имала възможност и е изтрила 23 000 от писмата, определяйки ги като лични.

Сегашните 7000 страници имейли са с гриф конфиденциално, но след няколко акта за достъп до информацията са вече достъпни за всички. Държавният департамент ги пуска на порции през последните месеци.

Блументал пише още, че популярността на либералдемократите, които успяха за кратко да разчупят двупартийния модел във Великобритания, се сринала след одобряването на "драконовския" бюджет на правителството на Камерън.

По времето на тези съобщения Хилари Клинтън е държавен секретар на САЩ, и използва докладите на Блументал активно в работата си.

Неофициалният съветник например предупреждава, че външният министър Уилям Хейг е лукав и неискрен, и че към онзи момент САЩ и Великобритания имат тотално различен поглед към международната икономическа политика.

А Ник Клег показва "вродена арогантност (той е от не по-малко привилегирован произход от Камерън, но изглежда по-малко сноб, защото е учил в Уестминстър вместо Итън)."

В отговор на тези съобщения, Хилари пише, че ги дава и на съпруга си и бивш президент Бил Клинтън, който ги смятал за "брилянтни", и добавил "Продължавай да ги пращаш".

Други писма пък съдържат множество критични към Камерън материали от британските медии, сред които и статия в "Гардиън", според която Камерън обработва Франция, Германия и Испания през октомври 2009 в опит да блокира Лисабонския договор. Клинтън коментира, че темата би могла да помогне на слабия, и в крайна сметка провален опит на Тони Блеър да стане президент на ЕС.

Хилари Клинтън ще отговаря за употребата си на частен сървър за държавна поща пред Конгреса на 22 октомври.