Столицата и населените места в областта ще бъдат обслужвани от единен център за спешна медицинска помощ, реши Министерският съвет против волята на няколко стотин служители в системата. Двете структури, които досега обслужваха цялото население на града и Софийска област, ще се слеят в едно, за да подобрят организацията на обслужване на спешните случаи за гражданите. Според лекарите обаче преструктурирането ще понижи качеството на предлаганите услуги и ще постави в риск живота и здравето на пациентите.  

"Възможността за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа ще осигури по-рационално управление на спешните екипи. Значителното намаление на административните разходи и създаването на условия за по-ефективно използване на наличните човешки ресурси ще подобри мотивацията, възможностите за обучение и кариерно развитие на работещите, а с това и преодоляването на кадровия дефицит", гласи правителственото решение. 

Срещу него обаче застават спешните медици, които прогнозират пълен хаос в сектора. Тяхното основно опасение е, че преструктурирането ще утежни работата им, защото към обслужваните в момента 125 хил. повиквания годишно в София ще се прибавят още около 20 хил. от областта. Докторите свързват промените с удължено работно време и по-ниски възнаграждения, което може да ги откаже от професията и букално да блокира дейността на спешната помощ. 

Според здравния министър Петър Москов обаче страховете са неоснователни, защото сливането на центровете ще освобождава по 520 млн. лв. годишно, които ще бъдат давани за увеличаване на заплатите в спешната помощ. Обслужването на самите повиквания няма а бъде затруднено, защото всички екипи ще са равномерно разпределени.  

"По цялата територия на магистрала "Тракия", от табелката "София" до табелката "Пазарджик област" или тунел "Троянови врата", има един екип, базиран в Ихтиман, който обслужва както населението в околните села, така и всеки възможен инцидент на магистрала "Тракия". Базираме втори такъв екип във Вакарел. Трети екип - в община Мирково, който ще обслужва целия Подбалкански път и до тук, отново там няма. Това е община с 15 хиляди души население", коментира Москов след правителственото заседание. 

По думите му свой екип ще получи също индустриалната зона в "Божурище", както и планинският курорт "Боровец", но само в рамките на зимния сезон. В момента спешните случаи там се обслужват от медиците в Самоков, а това забавя оказването на адекватна помощ на пострадали скиори и туристи. 

Друга промяна, която Министерството на здравеопазването ще предприеме, е да осигури лекар във всеки един спешен екип. За целта се обмислят и промени в допълнителното материално стимулиране на работещите в сектора. Досега за ръководството на Центъра за спешна помощ на София-област са отивали стотици и хиляди лева, а екипите в линейките са получавали по 30 лева на шест месеца, допълни Москов.  

Утре в спешния център в София ще има демонстрация на телемедицинските устройства, които ще бъдат дадени на фелдшерските екипи, защото в София-област са малко екипите, в които има лекар. Това устройство праща данните на заболелия към специалисти, които ще решат какво да се прави с него.