След като тази сутрин председателят на ДПС Лютви Местан декларира, че партията ще изпълни ангажимента си да гласува за договорените промени в Конституцията, свързани със Съдебната власт, неговият представител във временната комисия Четин Казак добави и едно условие - позитивно становище от Конституционни съд (КС). В същото време АБВ гласува в комисията с "против" и така мнозинството от 180 депутати започна да се отдалечава.

След дълги и мъчителни преговори в края на юли бе постигнат т.нар. "исторически компромис" за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Под тях се подписаха 180 депутати, които са достатъчни за да бъде променен основния закон по бързата процедура.

По настояване на ДПС депутатите изпратиха запитване до КС дали подготвените промени не противоречат на основния закон - а именно разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии, както и доминиращо представителство в прокурорската на избраните от Народното събрание членове на ВСС. 

По време на заседанието на временната Парламентарна комисия за промени в Конституцията този следобед, Четин Казак създаде известен смут. Първоначално изказването му бе цитирано от Петър Славов, депутат от Реформаторския блок. На профила си във Фейсбук той написа:

"Казак пред Конституционната комисия: "Ние от ДПС ще подкрепим НА ПЪРВО четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Надявам се, КАКЪВТО И ВИД законопроектът да придобие след останалите четения накрая, той да е в полза на съдебната реформа..."

wrf?! т.е., ще се отметнат от подписите си между четенията и още ще кастрят ли??"

Малко след това Казак изрично уточни пред журналисти, че е имал предвид очакваното решение на Конституционния съд по казуса. Той изтъкна, че ако съдът се произнесе, че заложените в промените идеи не противоречат на Конституцията, то ДПС ще ги подкрепи.

"Не сме мислили".

Това отговори Казак на въпрос каква ще е позицията на движението, ако съдът откаже да се произнесе по промените.

АБВ също изпратиха изненадващ сигнал. При внасянето на промените няколко депутати от партията ги подкрепиха, за да може да се събере бройката от 180 депутати. Днес обаче те гласуваха против промените.

Очаквайте подробности!