Европейски и международни лидери призоваха днес Европейския съюз да се заеме с причините за имигрантската вълна, вместо да се чуди как да я посреща.

В същото време върховният комисар на ООН по бежанците Антонио Гутереш поиска ЕС да приеме 200 000 имигранти от третия свят и да прояви повече солидарност с хората, които войни, терор и диктатури прокуждат от родните им места.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд писаха до европейските лидери да подкрепят постоянен и задължителен механизъм за преразпределяне на бежанци между страните от ЕС на мястото на сегашната двугодишна доброволна схема.

„Бежанската криза ще е задълго“, каза на пресконференция на гръцкия остров Кос заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Той посочи, че ЕС може по-успешно да се справи с нея, ако подобри охраната на външите си граници и начините, по които приема бежанците.

„Изправени сме пред момент на истината, или ще успеем заедно, или ще се провалим“, каза Тимерманс. По думите му правилното европейско решение е в равновесието между защитата на европейските граници и солидарността със страдащите, които търсят спасение в Европа.

„Трябва да защитим нашите общества и да не изоставяме нашите ценности“, каза той.

Италианският външен министър Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да промени правилата си за даване на убежище, които поставят основната тежест върху държавите, където бежанците за първи път стъпват на европейска територия.

Въоръжена намеса?

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу, чиято страна приютява близо 2 милиона бежанци от Сирия, упрекна днес Европа, че е пренебрегнала призивите му да наложи със сила зона за сигурност в Сирия, в която да спре бежанската вълна от бушуващия в страна петгодишен въоръжен конфликт.

ЕС може да се изправи пред милиони бежанци, ако не се заеме с причините за кризата, а продължава само да обсъжда как да ги разпредели, предупреди днес полският външен министър Гжегож Схетина.

„Мащабът на миграцията е огромен, така че ние не можем да се съсредоточаваме – говоря за цяла Европа – само върху разпределянето на нелегалните мигранти, без да се борим с причините за тяхното пристигане“, каза той пред частното Радио Зет. „Трябва да помислим как да спрем нелегалната миграция. Иначе скоро може да имаме 3-4 милиона икономически бежанци“.

Лидерът на белгийските християндемократи Вутер Беке се изказа за европейска военна намеса в Сирия под егидата на ООН в интервю за фламандската телевизия ВРТ.

Той получи подкрепа от бившия премиер на страната Ги Верхофстадт, сега евродепутат.

„Срамувам се и мисля, че носим отговорност, защото не съществува общ европейски подход към тази огромна трагедия“, каза Верхофстадт в интервю за френскоезичния всекидневник „Соар“. „Преди всичко защото нищо не беше направено за спиране на конфликта в Сирия. Винаги се казваше: Това не е наша работа, няма да се месим. Няма да помагаме на демократичната опозиция в Сирия“.

Хиляди бежанци поеха пеша към Австрия и Германия, след като Унгария спря влаковете, с които могат да стигнат до тези страни.
Външният министър на страната Дидие Рейндерс припомни, че Белгия участва във водената от САЩ международна коалиция, която нанася въздушни удари по т.нар. Ислямска държава в Сирия и в Ирак. Той обаче посочи, че е нереалистично да се очаква мандат от Съвета за сигурност на ООН за пълномащабна международна военна намеса в Сирия заради ветото на Русия.

Провал на Запада в Сирия призна и Тимерманс: „Международната общност зрелищно се провали спрямо сирийския народ“, каза той. „Сирийският народ е жертва на това, което наричаме „война на наместниците“, каза той за воюващите фракции, подкрепяни от различни регионални и международни сили.

Орбан: Ще останем малцинство у дома

Гутереш заяви в Женева, че разединението на Европа пред бежанската криза улеснява трафикантите на хора. Той апелира за единен европейски подход и за това ЕС да осигури места за заселване на още 200 000 бежанци от третия свят. Досега държавите от съюза са поели ангажимент за малко над 20 000 както и да преразпределят малко над 30 000 нелегални имигранти стигнали до Италия и до Гърция.

„ЕС сега няма друг избор, освен да мобилизира цялата си сила срещу тази криза. Единственият начин да се реши този проблем е съюзът и всичките му държави-членки да приложат обща стратегия, основаваща се на отговорност, солидарност и доверие“, каза Гутереш.

Противопоставяйки му се, унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна е под силен миграционен натиск, повтори тезата си за засилена охрана на европейските граници.

„Реалността е, че Европа е заплашена от масово нахлуване на хора. Много десетки милиони хора могат да дойдат в Европа“, каза той пред общественото радио. „Сега говорим за стотици хиляди, но идната година ще говорим за милиони и не му се види краят“.

„Изведнъж ще се окажем малцинство в собствения ни континент“, добави Орбан.

Над 300 000 души са прекосили с лодки Средиземно море, за да стигнат до Европа, само тази година, като 2 600 са загинали, предаде Ройтерс. Германия, която е една от главните крайни цели на бежанците, е получила рекордните 104 460 молби за убежище само през август, а за тази година очаква те да са над 800 000.

Меркел изгуби рекродни 4 процентни пункта от своя рейтинг, който спадна до 63 на сто, заради недоволство на германците от начина, по който се справя с бежанската криза.

Говорителят ѝ Щефен Зайберт съобщи днес, че тя и Оланд са изпратили до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и до председателя на Европейския съвет Доналд Туск съвместно писмо с конкретни предложения за действие срещу бежанската криза.

Освен задължителен и постоянен механизъм за преразпределяне на мигранти те съдържат създаване на приемни центрове в „горещите точки“ на кризата в Италия и в Гърция. Двамата лидери молят Комисията да прецени дали такива центрове са необходими и в други държави от Съюза.

В бой с полицията

Приемен център за нелегални мигранти ще бъде създаден на атинското пристанище Пирея, съобщиха Тимерманс и комисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

В него пришълците трябва да бъдат настанени в хигиенични условия, а процедурите по регистрацията и обработката на молбите им за убежище да бъдат извършвани по-експедитивно и по-компетентно от съвместни екипи на европейската гранична агенция Фронтекс, Европол и Европейската служба за съдействие по убежището, каза Аврамопулос.

В същото време стотици нелегални имигранти отказаха да слязат от влак за Австрия, който унгарските власти спряха на 30 километра от столицата Будапеща. Бежанците отказаха да отидат в лагер, където полицията искаше да ги настани и заявиха, че в събота сутрин ще тръгнат пеша за Австрия и Германия.

Около 200 нерегистрирани имигранти хвърляха камъни по полицията, която се опита да ги разпръсне със сълзотворен газ, докато се опитваха да се качат на ферибот на гръцкия остров Лесбос край турското малоазийско крайбрежие, предадоха световните агенции.

Подобно на Кос Лесбос е на няколко мили от турския бряг и е обект на постоянен поток от нелегални имигранти, пристигащи с лодки.