"Мили приятели. Днес (вчера -б.р.) ми предложиха да участвам във ВИП брадър. Предложиха ми сума, която с писане печеля за три години", сподели във фейсбук огорчението си писателят Калин Терзийски.

Това е целият текст:

"Предложиха да участвам във ВИП брадър. Предложиха ми сума, която с писане печеля за три години. За три години. Печеля толкова с писане. С честно и упорито, съвестно, смазващо от умора писане. За три години. Аз съм първия за България носител на Европейската награда за литература. Но...Така е. Тези които живеят в Бългаия - така ме оценяват. Тези които ми плащат за писането - за толкова ме оценяват. 

Сега чуйте: Българите за толкова оценяват моето писане. В същото време ВИП брадър оценява моето лежане и търкаляне по леглата (там, ако отида, ще ми е напълно невъзможно да пиша, защото дори и химикалките са забранени!) ...та ВИП брадър оценява моето неписане, за четиресет дни - колкото струва моето писане за три години! Да, знам - вие ще се подсмихвате и ще кажете - ами какво ни се жалва тоя! Да отива там и да взима парите! Пък Ние ще го мразим и ще го псуваме. А ако не отиде - ще му се подиграваме и пак ще го псуваме. Винаги - каквото и да направя, ще съм сгрешил. Но ще ви кажа така - за да се ценят у нас културата и творците именно по тоя начин...явно нещо не е наред.

Кой определя кое е ценно и кое не? Не сме ли ние? Не сте ли вие? Не оценихте ли именно вие моето писане за три години за толкова, колкото и моето лежане във ВИП брадър - за четиредесет дни? Тия, които ми плащат - и вие, които им позволявате. Между другото - аз няма да отида. Не защото ме е срам от вас. Вас трябва да ви е срам - от мен. Аз просто съм уморен. Сетете се - на така прелюбимите ви пари стоят лицата на Алеко Константинов, Пенчо Славейков и Захари Стоянов. На мен за три години писане ми плащат с тия пари колкото за трийсет-четиресет дни сеир. За вас. 
За раята.

Текстът е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.