Белгийските власти са отменили полет на египетските авиолини между Брюксел и Кайро вчера следобед поради съмнения за евентуален терорист на борда, съобщи днес полицията.

„Полетът МС 726 на Египетските авиолинии от 15 часа и 55 минути (16 часа и 55 минути българско време – б.а.) от Брюксел за Кайро не получи разрешение разрешение да замине поради нова проверка на списъка на пътниците и на багажите“, се казва в съобщение на федералната полиция.

„Поради съмнения свързани с един пътник и като предпазна мярка самолетът не излетя, за да могат службите за сигурност да извършат разширена проверка“, се казва още в съобщението.

Според фламандския всекидневник „Хет нюзблад“ полицията е разпитала пътник, който споменал, че „нещо ще се случи на борда“ и който вече бил под наблюдението на белгийските служби за сигурност.

Между пътниците е присъствал и европейски дипломат, което накарало властите да не поемат никакви рискове, съобщава изданието.

То цитира неназован пътник, според който псажерите не били допуснати на самолета и били държани на разстояние от него, но видели как полицаи го обградили и агенти с кучета влезли в него.

След проверката полетът е бил окончателно отменен, а пътниците – прехвърлени на други полети. Не се споменава дали съмнителният пътник е бил задържан.

След атентатите в Париж през януари белгийските служби съобщиха, че са разкрили терористична мрежа, която е подготвяла нападения в страната. Двама от заподозрените ѝ членове бяха убити в престрелка с полицията в източния град Вервие. В последвалата операция полицията извърши десетки арести. До ден днешен войници в пълно бойно снаряжение пазят оживени публични места и важни обществени сгради.

В 11-милионна Белгия живеят половин милион мюсюлмани. Страната участва във въздушните удари срещу Либия през 2011 година и срещу т.нар. Ислямска държава тази година.