Големият български художник академик Румен Скорчев е починал на 82 години, съобщи БНР. Известният с работата си в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта творец си е отишъл след продължително боледуване, съобщават от семейството му, цитирани от „Дарик“.

Картините на Скорчев са притежание не само на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и редица областни галерии, но и в чужбина – в галерия „Албертина“ – Виена, в лондонския музей „Виктория и Албърт“, в Националната галерия във Вашингтон, САЩ, в музея „Лудвиг“ – Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехтмузеум – Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро – Египет и др., както и в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др.

Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище и е носител е на над 50 национални и международни награди. От 1978 г. е преподавател в Художествената академия в София първоначално като доцент, от 1984 г. е професор по илюстрация и оформление на книгата. През 2008 г. става академик.

На два пъти, през 1982 г. и през 1994 г., е представян в швейцарската енциклопедия „Кой кой е в графичното изкуство“, а през 1990 г. Международният център за изкуство в Киото, Япония го включва в двутомно издание за 300 съвременни художници в графичното изкуство.

Румен Скорчев е илюстрирал и повече от 200 книги за деца и възрастни.

Опелото ще е в 15.00 часа в сряда, 9 септември, в храма „Света София“.

Площад Славейков.