Федералното бюро за разследване (ФБР) близо четвърт век е следило световноизвестния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес, съобщава „Вашингтон пост”, цитиран от Дарик.

По информация на изданието ФБР му е предоставило част от досието, което е събирало за носителя на Нобелова награда за литература. „Вашингтон пост" е получил общо 137 разсекретени страници документи за Маркес. Останалите 133 страници остават с гриф „Секретно". От досието, както подчертава вестникът, изобщо не стават ясни мотивите, подтикнали ФБР да започне да следи Маркес.

Писателят е бил следен от 33-годишна възраст - дълго преди да се качи на литературния връх. През 1961 г. той пристига с жена си и малкия си син в Мексико като кореспондент на кубинската агенция Пренса Латина. Вероятно фактът, че Маркес работи за държавна организация, преживяла революцията в Куба, е бил достатъчен, за да се окаже във фокуса на вниманието на американските специални служби.

Наблюдението е продължило 24 години, уточнява „Вашингтон пост". Това означава, че ФБР са държали под око автора на „Сто години самота" и след като получава Нобеловата награда през 1982 г.

Габриел Гарсия Маркес почина миналата година в Мексико, където прекара голяма част от живота си.