Като начало нека уточним, че като казваме попартист, нямаме предвид свещенослужител с артистични наклонности, а художник, който работи в едно от теченията в изобразителното изкуство, а именно попарт. Артистът е варненецът Калоян Илиев, наричащ себе си Кокимото, а събитията се случват през последните дни във Варна, като владиката Йоан и кметът на града Иван Портних сериозно са се заели да рекламират една още несъстояла се изложба.

По ирония на обстоятелствата именно две попарт платна с попове на тях ядосаха първо иначе благия митрополит Йоан, а после и кмета Портних, но за втория е разбираемо - разумният политик трябва да е в по-добри отношения с църквата, отколкото с някакъв си художник. В мрежата (според нас съвсем неслучайно) се появиха две картини, представляващи вехти общи снимки на групи православни свещеници. На едната всички попове с нарисувани изплезени езичета, а на другата - в балончета над главите им са дорисувани евентуалните им еротични и еретични мисли.

Първо Варненската митрополия се възмути от рекламираните платна в неоткритата изложба "Еро(е)тична нотка в колелата на християнската машина" и поиска тя да бъде забранена заради недопустимо смесването на християнство и еротика. Градската художествена галерия се зачуди какво да прави и взе типично чиновническото решение да отложи откриването (предвидено за 5 април), докато се ориентира накъде ще задуха вятърът. Умният художник Кокимото се съгласил, но с уговорката, че експозицията ще види бял свят на 9 април. Приел и да присъства на заседание на общинския Съвет по култура във вторник, в чийто дневен ред бил спешно заложен неговият случай. "Беше някакъв тип инквизиция и всеки охарактеризира изложбата ми, без да я е виждал", обобщава заседанието художникът. Съветът, реагирайки също по чиновнически, предлага на кмета изложбата да се отмени, защото е "срещу българското достойнство, християнските ценности и морал". Кметът Портних мислил, мислил и го измислил. Следва съобщение до медиите, в което се казва, че градоначалникът ще се съобрази с препоръките, "защото Варна не е всеядна".

Кокимото обяви, че е твърдо решен да съди Градската художествена галерия заради забраната. "Всички, които се изказват по темата и продължават да го правят, нямат отношение към изложбата ми. Имам договор с галерията, подписан в края на февруари. Платил съм за използване на пространството", обяснява авторът. Той няма писмен документ, който да прекратява или да променя договора му. "Спорът не е между мен и църквата. Не е и за качествата на творбите ми, а за това възможно ли е творците в България да се изразяват свободно", казва Калоян Илиев.

В края на краищата славата на художника и творбите му е факт и всяка частна галерия с радост ще ги приеме. Дали картините са обидни, не се наемаме да твърдим - в България се случват много по-обидни неща, включително и в Църквата. Дали Варна е всеядна или не - на кмета Портних само можем да напомним, че иначе прекрасният ни морски град съвсем не е спрял да консумира други грехове - наркотици, проституция, корупция и пр.

Колкото до изложбата на Кокимото - браво за добрия маркетинг и реклама, независимо дали са нарочни или не. Не една и две прекрасни експозиции в Българии са минавали далеч по-незабележимо, защото им е липсвал един хубав, полезен за продажбите скандал.