Европейските министри на земеделието не успяха да се споразумеят вчера как да разпределят 500 милиона евро помощ от бюджета на ЕС за изпадналия в криза отрасъл, които предложи Европейската комисия.

Очаква се те да поделят финансовия пакет другата седмица, съобщи късно снощи заместник-председателят на Комисията Ирки Катайнен.

„Приветствам плана за подкрепа на фермерите и принципите възоснова, на които е изготвен. Финансовият пакет за всяка една държава трябва да се определи в  взависимост от загубите на фермерите“, заяви министърката на земеделието и храните Десислава Танева по време на извънредното заседание на Съвета на министрите в Брюксел вчера.

Планът предвижда ускорено превеждане на 70 на сто от преките плащания на фермерите още от 16 октомври и изплащане на средствата  до 85 на сто за някои мерки в животновъдството по Програмата за развитие на селските райони.

По-голямата част от помощта ще бъде в подкрепа на производството на мляко, което пострада от отмяната на квотите от началото на тази година и за животновъдството като цяло, което беше засегнато от руското ембарго върху европейските храни.

Успоредно с пряката финансова помощ, Комисията предлага и нова схема за частно складиране на мляко на прах, масло и свинско месо, каза Катайнен.