Европейската комисия днес потвърди позицията си, че България и Румъния са готови за членство в Шенген, европейската зона без вътрешен граничен контрол, но че решението за приемането им зависи от държавите в нея.

"Позицията на Комисията е, че и двете страни изпълняват критериите да станат членки на Шенгенското пространство, но това може да бъде решение на неговите страни-членки", каза Наташа Берто, говорителка в Комисията.

Шефът на службата на говорителите Маргаритис Схинас отказа да коментира изявление на румънския премиер Виктор Понта, че България и Румъния ще обвържат с приемането им в Шенген евентуалната си подкрепа за нова проектосхема за вътрешно преразпределяне на 120 000 нелегални мигранти от Гърция, Италия и Унгария в другите държави в ЕС. Двете балкански съседки чакат шенгенско членство вече шеста година.

Същата позиция потвърди вчера вицепремиерката Меглена Кунева. Тя каза, че политическо решение за поетапното приемане на България и Румъния може да се очаква най-рано през октомври или през ноември.

Схинас направи уговорката, че не вижда пряка връзка между миграционната криза и разширяването на Шенгенската зона. 

За последното е необходимо единодушие на министрите на вътрешните работи на нейните членки. Досега то отстъстваше заради съпротива от Холандия и резерви на Германия, Франция, Финландия и Белгия. Всички те се позоваваха на проблемите със съдебната система и корупцията, които двете страни продължават да имат. 

Вчера обаче Кунева съобщи, че съпротивата на всички скептични столици вече е преодоляна и те са готови да отворят първо въздушните, после морските и най-сетне сухопътните си граници за българи и румънци.

Очаква се София и Букурещ да повдигнат въпроса за това на Съвет на министрите на вътрешните работи на 14 септември в Брюксел, където ще бъде обсъждана схемата за преразпределяне на мигранти.