Европейският парламент подкрепи днес новото предложение на Европейската комисия за преместване на 120 000 нелегални мигранти от Гърция, Италия и Унгария в останалите държави от ЕС и свързани с тях мерки за преодоляване на кризата с мигрантите и бежанците. 

Втази материя парламентът има само съвещателен глас и окончателното решение е изцяло в ръцете на държавите-членки, които ще гласуват с квалифицирано мнозинстно в Съвета на вътрешние министри. Очаква се той за първи път да разгледа предложението на 14 септември.

В резолюцията приета на пленарна сесия в Страсбург днес евроепутатите изразиха готовност да работят за промени в законодателството за изграждане на стабилна политика спрямо мигрантите и търсещите убежище. Текстът бе одобрен с 432 гласа „за“, 142 гласа „против“ и 57 въздържали се.

Вчера парламентът подкрепи предишното предложението за преместване на 40 000 души, потърсили убежище в Италия и Гърция. Преди лятната ваканция държавите-членки се споразумяха как да разпределят помежду си малко над 30 000 от тях през идните две години.

Одобрявайки днес новото предложение за преместване на още 120 000 мигранти за същия период, те се изказаха и за създаване на постоянен механизъм за разселване на мигранти, който да измени сега действащите правила от Дъблин. Според тях страната, където пришълецът за първи път стъпи на европейска територия, трябва да разгледа молбата му за убежище. 

Резолюцията посочва, че механизмът за преместване трябва да стане правно задължителен за страните-членки, а не доброволен, както е досега, и да отчита  доколкото е възможно, предпочитанията на бежанците.

Парламентът се обяви и за приемането на бежанци от страни извън ЕС чрез задължителна програма за презаселване. Според депутатите ЕС и страните-членки трябва да работят за създаване на безопасни и законни пътища за бежанците като хуманитарни коридори и визи.

Парламентът смята за необходимо да се измени Визовият кодекс чрез включване на по-конкретни разпоредби относно хуманитарните визи и призовава държавите-членки да направят възможно подаването на заявления за предоставяне на убежище в техните посолства и консулски служби.

Идеята за съставяне на списък с безопасни страни на произход, който да се използва за по-бързо разглеждане на искания от граждани на някои страни, не трябва да нарушава принципа на забраната за връщане на търсещи убежище в опасни за тях места и да подкопава правото на убежище на отделните хора, особено ако те са от уязвими групи, се заявява в резолюцията.

Депутатите изразяват подкрепа за свободното придвижване в рамките на европейската зона без вътрешни граници, известна като Шенген, като в същото време подчертават нуждата от ефективно управление на външните граници.

Резолюцията припомня, че са нужни мерки срещу първопричините за миграционната криза като бедността, неравенството, корупцията, лошото управление и въоръжените конфликти в третия свят. Това трябва да бъде основната тема на предстоящата среща на високо равнище в Малта на 11-12 ноември, посочват те. Нужни са и строги санкции срещу трафикантите на хора, посочва документът.

Парламентът призова Европейската комисия и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини да свикат международна конференция за кризата с бежанците с участието на ЕС, страните-членки, агенции на ООН, САЩ, международни неправителствени организации и арабските държави с цел създаване на обща стратегия за хуманитарна помощ в световен мащаб.