Столична община ще премахне сградата на Информационния цетър на МО в центъра на София на ул. "Г. С.Раковски" 106, съобщава БГНЕС. Това е бившият знаков ресторант за стара София, известен с прозвището "Покойника".

Решението на общинарите е от 23 юли т.г., когато е гласуван проект на подобрен устройствен план за регулация и застрояване на местност "Център- Зона"А"- юг, р-н "Средец". В устройствения план просто е записано, че в кв.468 на р-н"Средец" е предвидено да има градина. А във въпросния квадрат попада Информационният център, но в новия проект вече го няма, твърди БГНЕС. Което означава , че ще бъде съборен.

Армията получава апетитната сграда през 1988 г. Тогавашният кмет на София Стефан Нинов на 1 юли подписва заповед и разпорежда РТП "Обществено хранене" към бившия Ленински район да предаде на МО сградата на ул. "Иван Вазов" 6 заедно с принадлежащите й терени и складови помещения, известна по това време като ресторант «Чайка». По-късно ресторанът придобива прозвището "Покойника". В замяна на това началникът на тила на Българската амия дава безвъзмездно на Столична община диетичния стол на МО на ъгъла на ул. "Васил Левски" 7 и ул. "Иван Вазов" - точно срещу Народния театър. По-старото поколение софиянци помнят, че навремето това бе сладкарница "Бамбука", където се събираше софийската бохема и каймакът на интелектуалния ни елит. Сега там е офис на Първа инвестиционна банка.

Но ето че сега Столична община реши "благородно" на мястото на "Покойника" да има градинка. Което е капан за наивници. Изграждането на зелената площ вероятно е прелюдия за реализация след време на някой мегаломански частен проект, който ще бетонира това златно късче на София, заключават от БГНЕС.