ЯНА ВАСИЛЕВА

БОН - Западът е врагът, в Украйна управлява хунта, истината е в традиционните руски ценности, които изключват противоестествените хомосексуални отношения.

Това са част от посланията, които се внушават на руската публика от телевизията, а публицистичните предавания съсипват по рейтинг филмите.

Останкино е символ – оттам навремето България приемаше всеки петък руската телевизия като известно разнообразие на българската такава. Преди много години и преди много провайдъри, които днес позволяват да се държи всяка телевизия под око, руската се явяваше едва ли не екзотика. Както принципно може да се яви и днес – при сравнение на излъчваното съдържание и реалността.

Тази „тънка“ граница няма никакво значение – личи дори и по беглия поглед, който предостави на зрителите си френско-германската телевизия АРТЕ, излъчила предаване с амбициозното заглавие „Пропагандата на Путин“. Темата е поне за дисертация, а зрителите на руската телевизия априори са определени (от водещите) като „глупави“, т.е. биха поели всичко.

Убийците на Немцов са зад решетките, уверява Дмитрий Кисельов.

Именно така се гледа на тях, което се доказва от темите, включени в едно-единствено публицистично предаване на известния руски телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, смятан на Запад за главен пропагандист на Кремъл: основните заподозрени за убийството на Борис Немцов са зад решетките; холандската комисия, разследваща катастрофата с MH 17, мълчи; какво оръжие за Украйна се надява да изпроси от американците Гари Каспаров; автомобилна акробатика по военните трасета в Новорусия (както бива наричана югоизточна Украйна); разкрит грандиозен корупционен рекорд в Сахалин; непосредствени свидетелства къде патрулират руските стратегически самолети и защо това толкова изнервя НАТО; гладни протести в Киев.

Мнението на мастития коментатор "тежи" по всички въпроси, включително по темата за хомосексуалните, които нямат място в руското общество според офицалната гледна точка. 

"На тях трябва да им се забрани донорството на кръв или сперма, а сърцата им (ако станат жертва на автомобилна катастрофа) трябва да се заравят в земята или да се изгарят като непригодни за продължението на чийто и да било друг живот."

При това Кисельов съвсем не е само водещ – той е зам.-шеф на Всеруската телевизионна и радио компания. И генерален директор на международната информационна агенция „Русия днес“ (Russia Today). Впрочем – колкото по-водещ журналист, толкова по-голям директор, става ясно от германско-френския филм, от който научаваме и, че друг популярен руски телевизионен коментатор - Михаил Леонтиев - е и вицепрезидент и говорител на „Роснефт“.

Едно от полубожествените умения на Путин - да язди кон.

Парите не се пестят – безчет са удостоверенията, че Русия има безподобен президент, с полубожествени умения: язди, гмурка се, свири на пиано, занимава се даже с подводна археология, след което гордо демонстрира находките пред камерите. Освен това нерядко говори с Барак Обама, което друг, освен приближените му журналисти, няма откъде да знае.

„Били ли са в готовност руските ядрени мощности покрай Крим?“

„Бяхме готови да го направим“, отговаря шефът на Кремъл, избрал спортен екип за последната си поява пред широката общественост.

А Кисельов на свой ред уверено заявява пред зрителите, че Русия е единствената страна в света, която реално е в състояние да превърне Съединените щати в радиоактивен прах.

17 април 2014 г. Кисельов задава въпрос на Путин.

Известният водещ Кисельов предпочита по-елегантния стил и небрежно фишу – все пак е почти свободен артист, само дето държавата го финансира и предаването му съдържа толкова и такива теми, че могат да изместят конкуренцията на едва ли не всеки екшън. Всичко това под мотото: „Трябва да казваме кое е добро и кое – лошо“.

Самочувствие до небето, съответни ресурси и подплатеност със съответни социологически проучвания – рецептата е спазена перфектно и ефектът е програмиран: 20 процента публика, което е повече от тези, които са гледали излъчвания по същото време филм „Москва не вярва на сълзи“.

                    Владимир Сунгоркин

Още повече са, впрочем, читателите на „Комсомольская правда“, отдавна загубила връзката с идеологическото възпитание на подрастващите, за сметка на възприетите едно към едно принципи на западната булевардна преса, благодарение на което тиражът й е 800 000. Главният редактор Владимир Сунгоркин не крие, че изцяло е възприел „западния“ опит – очевидно не се свени от това, за разлика от тези, които виждат в Запада единствено враг.

Опозиция въпреки всичко е останала под някаква форма – „Новая газета“, радио „Ехо Москвы“, телевизия „Дождь“. Самоотвержените служители на тези медии все още не са пуснали микрофона в стремежа си да покажат, че има и друга гледна точка. Която обаче е по-скоро деликатес – толкова по-лесно е Кисельов да ти каже кое е черно и кое бяло.

                       Андрей Малгин

При това те – държавните пропагандисти – вярват в това, което казват, коментира известният писател и журналист Андрей Малгин, който в последните години живее в Италия.

„Те вярват, че заради голямата добра цел може да се преувеличава, да се поизмести акцентът. Знаят, че не казват истината, но само що се отнася до детайлите – като цяло я казват. Всички наши водещи пропагандисти са убедени, че Съединените щати ще нападнат Русия от Украйна, че протестите на Майдан са организирани и финансирани от Държавния департамент.”

Малгин, който е и блогър с извънредно широка аудитория, е на мнението, че смисълът на цялата тази пропаганда са емоциите:

„Първата крачка е патриотизъм, втората - империализъм, третата - фашизъм.”