Унгария смята да построи ограда край част от границата си с Румъния, за да спре притока на имигранти оттам, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от АФП.

Будапеща вече огради границата си със Сърбия.

"Правителството реши да започне подготовка за строежа на ограда по унгарско-румънската граница, която ще се простира на значително разстояние, като се започне от граничния триъгълник между Унгария, Сърбия и Румъния", каза Сиярто.

Той изтъкна, че мярката се налага поради факта, че трафикантите на хора могат да променят маршрутите си заради вдигнатата вече ограда по унгарско-сръбската граница. Така имиграционният натиск може да бъде пренасочен към Румъния.

Унгария е член на ЕС и на Шенгенската зона за свободно придвижване. Румъния засега е само в ЕС. А Сърбия не е нито в Съюза, нито в Шенген.

Тази сутрин унгарските власти на практика запечатаха границата със Сърбия, като на места издигнаха бодлива тел. Високата 4 метра ограда се строи по цялата 175-километрова граница със Сърбия и според правителството трябва да бъде завършена към края на октомври или началото на ноември.

Мерките са част от стратегията на правителството на Виктор Орбат да спре притока от имигранти, пристигащи от Гърция през Западните Балкани и влизащи в Унгария. Повечето от тях продължават към Германия и други страни в 28-членния  Европейски съюз.

От днес в Унгария влезе в сила нов пакет от закони срешу нелегалните имигранти. Те а заплашенси дори от затвор.