СИМОНА РУСЕВА

В Бавария катастрофира автобус, превозващ 48 български граждани. Ранени са 33 пътници и шофьорът, който е на 37 години. Той и още двама от пасажерите са в тежко състояние в болница, съобщи полицейски говорител.
Хората са били сезонни селскостопански работници във Франция. След няколкоседмичен труд те са поели обратно към България.

Катастрофата е станала днес заранта край баварския град Дегендорф. Шофьорът, който току що е сменил колега на волана, е трябвало да слезе от магистрала А92 и да поеме по пресечната й А3 по посока Пасау. На завой водачът на автобуса е загубил контрол. При удара превозното средство е разрушило мантинелата, помело дървета и храсти и паднало на едната си страна в 10-метрова пропаст.

Все още не е известна причината за катастрофата. Според полицията няма данни за превишена скорост.
На 31 ранени е била оказана медицинска помощ намясто, тримата тежко ранени са били откарани в болница. 
В спасителната операция, траела час и половина, са участвали екипи на “Бърза помощ” и на пожарната, както и планински сапсители. Магистрала А92 по посока Дегендорф е била затворена за движение.

По-леко пострадалите са били настанени в помещение на Баварския Червен кръст в Дегендорф. Там те изчакват резервен автобус, който да ги откара до родината.

По първоначална оценка щетите са за 100 000 евро. Според германските разчети става дума не само за щетите по автобуса, а и за разходите по спасителната операция.