Създаването на Национална аптечна карта и фиксирането на максимален брой аптеки във всяка област и община ще спре отварянето на нови обекти в страната, алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Очаква се картата да бъде въведена с промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина и да определи не само от колко точно аптеки се нуждае всеки район на страната, но и какво да бъде разстоянието между тях. Идеята е по този начин да се гарантира равен достъп до лекарства дори в малките населени места, но представителите на бизнеса подозират сериозни възможности за корупция и административно преразпределяне на пазарни дялове.  

"Така предложените промени в закона всъщност са легализирано през държавата картелно споразумение. Проектът не е насочен към потребителите, а към обслужване на определени интереси в бранша", опасява се председателят на асоциацията Николай Костов.

По думите му регулацията в този вид унищожава свободната конкуренция на пазара и създава условия за покупко-продажба на лицензи. Освен това няма да защитава интересите на пациентите, защото не качтвото, а количеството ще има значение. 

"Ще пазарувате от лошо работещи аптеки, защото те са гарантирани на пазара", коментира още Костов.

Костов се опасява и от създаването на корупционни практики при определянето на това кои аптеки ще имат право да останат на пазара в местата, където те са повече на брой спрямо записаното а картата. Той каза, че в комисиите, които ще отговарят за това има прекалено много представители на БФС, което създава конфликт на интереси, тъй като те също са собственици на аптеки.

Очаквайте подробности.