2000 сирийски бежанци се намират на централната автогара в Истанбул в момента, разказа пред БГНЕС автобусен шофьор на фирма "Хунтур", който всеки ден пътува до града.

По пътя към границата с България е осеяно с преминаващи бежанци. "Те скачат върху колите или застават пред тях. Всеки път, когато автобусът спре за почивка, трябва да се проверяват внимателно багажните отделения за укриващи се хора", твърди шофьорът.

Жандармеристи блокират пътя към България в опит да спрат бежанците.

Турската жандармерия е поставила няколко пункта преди и след Одрин, на които се правят щателни проверки на документите на преминаващите. Преди и след турско-българската граница също има проверки и практически няма как да се премине без паспорт. Заради многото проверки обаче се затруднява пътуването към страната ни, поясни шофьорът.

От друга фирма с линия до Турция - “Метро”, заявиха, че отказват да возят сирийски граждани заради огромните проверки, които се правят и които затрудняват пътуването за всички в автобусите. Към и от Истанбул пътуват обикновено български преселници в Турция, които са постоянни клиенти.

Имигрантите окупираха снощи автогарата в Истанбул с надежда от там да се качат на автобуси за Одрин. Те не губят надежда, въпреки че властите спряха автобусите по този маршрут. Одрин се намира на 240 километра от Истанбул и е близо до мястото, където се събират границите на Турция, Гърция и България.

Имигранти се хранят и спят на автогарата в Истанбул.

Днес някои от имигрантите са тръгнали пеша по магистралата към Одрин, но бяха пресрещнати и блокирани от силите на реда, пишат турските медии. Те са готови и да организират протести и блокади в регионите на границата с Гърция, за да окажат натиск на властите да им позволят да влязат в ЕС по суша.

Валията на Одрин Дурсун Али Шахин заяви, че властите са склонили снощи около 4500 бежанци да се върнат обратно. Около 1000 бежанци се намират сега в Одрин.

Австрия връща регистрирани у нас бежанци

Австрия въведе контрол по границата с Унгария и обяви, че ще връща бежанци, регистрирани в Румъния и България. Новината обяви по телевизията вътрешната министърка Йохана Микл-Лайтнер. В помощ на полицейските служители ще бъдат пратени 500 войници.

Линейка е в готовност да окаже помощ при необходимост
на блокираната от силите на реда истанбулска автогара.

Засега мярката се въвежда по унгарско-австрийската граница, но ще се наблюдава потокът на мигрантите. Правителството във Виена има готовност в случай на обособяване на нови бежански коридори да въведе мярката и по границите на Австрия с други държави, например Словения или Италия.

Микл-Лайтнер заяви, че не се предвижда връщане на мигранти в Унгария, но при строгия контрол ще бъдат връщани бежанци, регистрирани в други държави, като пример тя посочи България или Румъния.

Мярката за въвеждане на контрол по границата е временна, може да бъде приложена максимално 6 месеца, уточни Микл-Лайтнер.

Същевременно Сърбия започна да пренасочва към Хърватия автобусите с бежанци, които до вчера преминаваха в Унгария, предаде Ройтерс. Причината е, че властите в Будапеща спряха достъпа а имигранти.

Няколко автобуса с имигранти, намиращи се в южния град Прешево, са готови да потеглят към град Шид на границата с Хърватия. Шофьор на автобус съобщи пред радио Б-92, че той и негови колеги са получили инструкции да отвеждат мигрантите от границата с Македония директно до тази с Хърватия.

Първите имигранти вече започнаха да пристигат в Хърватия, съобщи телевизията в Загреб. Засега това са малки групи и отделни хора. Властите в страната олакват горяма вълна след мерките, взети от Унгария.