Стотици шофьори на таксита днес блокираха белгийската столица с колите си в протест срещу платформата за споделени пътувания "Юбер". Те смятат, че властите позволяват американската фирма да ги конкурира нелоялно, защото не плаща данъците и таксите, на които те подлежат.

Протестиращите затвориха основни входно-изходни артерии на Брюксел, тунелите на вътрешния му "пръстен" и задръстиха движението по няколко главни улици с шествие на таксита от Северната гара до Европейския квартал. Особено напрежение предизвикаха те, ограничавайки временно достъпа до международното летище в предградието Завентем и с блокада на най-голямата ж.п. гара на града - Южната.

По време на протеста там, полицията е задържала въоръжено лице, съобщиха местните медии, без да дадат други подробности.

В понеделник анализ на белгийските власти подкрепи тезата на "Юбер", че е интернет платформа, а не транспортно предприятие. Според документа шофьорите на компанията са самонаети, а не работтници или служители.

“Tе имат собствени коли, карат, когато искат и нямат часове, които да отработят, затова са самонаети и не работят за "Юбер", каза Барт Томелейн, секретар по борбата със социалните измами в белгийското правителство пред "Политико".

"Юбер" твърди, че не е таксиметрова компания и не може да бъде третиран, съответно - облаган данъчно като такава, защото осигурява само интернет връзка между хора, които желаят да споделят пътуванията с личните си автомобили и тези, които биха се възползвали от това.

Обратно на Белгия американският щат Калифорния реши, че шофьорите на "Юбер" са по-скоро служители и нареди на компанията да им плаща обезщетения за безработица.

Властите в няколко европейски страни, включително Обединеното кралство, Франция, Испания и България, се занимават с този проблем.

Във Великобритания таксиметров синдикат съди "Юбер", испански съдия поиска Европейският съд да се произнесе какво всъщност е спорната фирма - транспортна или технологична платформа - а в България "Юбер" оспорва решение на Комисията за защита на конкуренцията да я глоби 200 000 лева.

"Юбер" твърди, че не отказва да спазва правила и да плаща данъци, но настоява, че те не могат да бъдат същите както за традиционните таксиметрови фирми.